Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Албанец умря след стрелба в Свети Пантелеймон

23 Август 2012 / 15:08:31  GRReporter
1169 прочитания

36-годишен мъж от албански произход почина днес в болница “Георгиос Гениматас” след като беше прострелян фатално в района на столичния квартал Свети Панталеймон. Изстрелите са били чути от живущи и минувачи в ранните сутрешни часове на кръстовището на улиците Сеполия и Писистрату. В момента полицията разследва случая. Една от версиите е, че става въпрос за разчистване на сметки, но не се изключва възможността да е престъпление на расистка основа.

Кварталът Свети Панталеймон в Атина стана известен в последните години с острите сблъсъци на етническа основа. Той е заселен с голям брой чуждестранни граждани много, от които са нелегални имигранти. Нарастването на престъпността след 2008 и поредицата от нападения извършени от чужденци създаде условия за развитието на ксенофобия. Тази година Свети Пантелеймон стана една от общините в Гърция, в които крайно националистката Златна зора спечели с най-много гласове на парламентарните избори.

Междувременно акцията за залавяне на нелегалните имигранти “Ксениос Зевс” продължава и днес, като предизвика граждански сблъсъци в района на Коринт, североизточно на полуостров Пелопонес. Полицията влезе в ръкопашен бой с представители на Златна зора и граждани от района, които са против създаването на временен лагер за задържане на нелегалните имигранти в покрайнините на града.

Операцията “Ксениос Зевс” започна в пелопонеската провинция в ранните часове в четвъртък. До обед полицията бе установила около 450 чужденци без разрешение за престой в страната. Те бяха закарани до сградата на стария Център за обучение на новобранци в покрайнините на града, който сега е превърнат в лагер за задържане на нелегално пребиваващите в страната. След като половината от имигрантите са били настанени в лагера, група от около 200 граждани са окупирали бронираните полицейски автобуси,в които е била останалата част от нелегални чужденци. Блокиран е бил и входа на центъра. Те обградили сградата и полицията се е наложило да ги разпръсне със сила сълзотворен газ.

Властите за местно самоуправление подкрепят гражданското недоволство и не одобряват създаването на център за задържане на нелегални имигранти в района Коринт. “Не може да се предприемат такива действия без държавата да вземе предвид мнението на кметската служба”, изказва недоволството си заместник-кметът на Коринт Харалабос Кабурис, цитиран от Вима. От Златна зора заявяват, че са скандализирани от действията на полицията и се обявяват категорично против събирането на чужденците в старата сграда на Център за обучение на новобранци. Съобщението на крайните националисти гласи: “Превръщането на старата военна база в туристически център за нелегални имигранти без да се вземе предвид мнението на кметската служба е чисто престъпление”.

Досега по време на чистката “Ксениос Зевс” в Атина са установени почти две хиляди нелегални имигранти, които нямат нужните документи и удостоверения за престой в страната. Според полицията това представлява 20% от общо проверените имигранти до момента.

Зачестяването на нападенията срещу чужденци налага създаването на нова служба към органите на властта, която ще разследва престъпленията на расистка основа. Това съобщи министърът на гражданската защита Никос Дендияс. Той заяви, че политическата воля на правителството е да се премахне създалото се напрежение на етническа основа и затова в най-скоро време се очаква новата служба да започне работа. В контекста на управленското предложение, говорителят на Златна зора Илияс Касидиярис заяви, че Гърция се е превърнала в бунището на Европа. Той смята, че имиграцията замърсява страната му и определя термина "престъпления на расистка основа" като измислен/нереален.

Категории: Криминална хроника нелегалниимигранти Гърция Коринт Златна зора сблъсъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus