Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Алекос Алаванос: СИРИЗА ще изкара Гърция извън еврото

14 Май 2012 / 16:05:12  GRReporter
1584 прочитания

Левицата се страхува да каже истината такава, каквато е и по-точно, че отказването от Меморандума за финансова помощ води неотменно до изход от еврозоната. Това са думите на бившия председател на СИРИЗА Алекос Алаванос, който разкритикува като некоректна позицията на лявата партия днес. Преди четири години той лансира своето протеже Алексис Ципрас да заеме ръководната позиция в крайната левица и до вчера Алаванос поддържаше младия политик. Сега вече тона се смени.

В отворено писмо Алаванос публикува своята гледна точка за разигрващата в последната седмица постановка на гръцката политическа сцена. В нея се случват неща, които не се казват, а други се признават, но на части, казва Алаванос. Той агитира не за оставане на Гърция в Европа, а за това, Ципрас да каже на гърците, че щом се откажат от Меморадума гласувайки за СИРИЗА, ще се откажат и от еврото. “Нека си представим едно общество, в което можем да живеем с достойнство извън еврозоната. Не романтично и пресилено, а с напълна осъзната отговорност за последствията”. Бившият лидер на крайната левица призовава Ципрас да разкрие картите си и да се откаже от предизборната си про-европейска маска.

Той предвещава, че американското посолство в Гърция в най-скоро време ще напусне Атина. Не уточнява дали ще е поради водената вътрешна политика или други фактори ще наклонят везните към подобни действия, но е факт, че страната вече никога няма да е такава каквато я познаваме. Според него Германия е готова да жертва Гърция, за да запази влиянието си в централна Европа. Той нарича парламентарни избори “голяма катастрофа”, които победители са представителите на крайността. Той подчертава, че на последните избори хората са гласували с цел да накажат досега преобладаващата политическа система. Мотото им е било “Да напуснем това прокълнато пристанище”, но сега след изборите става “Къде да пуснем котва”. Алаванос признава, че най-печеливши от последните избори са партиите против Меморандума за финансова помощ. В това число и СИРИЗА, но и утра десницата на “Златна зора". Тя изживява триумф, на който никой не се е надявал. Той подчертава, че не трябва да се надценява лекия ветрец на промяната, който повя над Европа с избирането на Франсуа Оланд във Франция и загубата на популярност в Германия на Ангела Меркел. Грешната оценка на степентта на гъвкавост на Франция и Германия в преразглеждане на наложените мерки, може да се окаже фатална, завършва Алекос Алаванос. 

Категории: Политика Алаванос Ципрас СИРИЗА катастрофа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus