Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алексис Ципрас като Александър Велики

14 Юни 2012 / 22:06:35  Виктория Миндова
2007 прочитания

“Хайде, Александър велики! Води ни!”  - това викаше младо момиче от тълпата събрана на площад Омония в четвъртък вечерта, където Алексис Ципрас проведе официалната си заключителна реч преди изборния ден. Море от хора и знамена се виждаха в дълбочина. Стари и нови симпатизанти на редикалната левца се бяха събрали да видят и чуят новото гуру на гръцката политика. Ципрас отново заложи на формулата “или ние, или катастрофа”, която е еднакво използвана от про и анти –меморандните партии.

“Меморандум или надежда. На тази критична дилема нашият народ вече е отговорил – надежда, СИРИЗА, промяна, народна власт, демокрация”. Той поясни, че СИРИЗА ще дойде на власт, за да проведе една мирна революция и обеща като други свои предшественици, че ще изведе страната към благоденствие и растеж, като премахне клиантелския манталитет в публичния сектор, пребори корупционните практики и създаде нова надежда за младите хора.

Общата маса от слушатели и наблюдатели бе от младежи и хора до четиридесет години. Между лицата на площад Омония можеха да се видят много партийни членове, синдикални лидери, обществени дейци и някои местни актьори. Феновете на новите изборни фаворити реагираха възторжено всеки път, когато Ципрас критикуваше политическите си опоненти от ПАСОК и Нова Демокрация или се заканваше на Ангела Меркел, че идва краят на несправедливата й политика срещу слабите европейски народи. Особено нападателен се оказа към Андонис Самарас, който определи като опасен и носещ хаос. Подписът му върху гаранцията, че ще изпълни задълженията на Гърци спрямо Меморандума за финансова помощ било доказателство за разрушителната сила, която носи със себе си дясната партия. “От понеделник ще сложим край на хаоса. Партито приключи. Ще сложим закони за всички!”, обеща левият радикал като сигурен победител от изборния ден в неделя.

“Ще гласувам Ципрас, защото той е единственият, който може да изкара страната от блатото, което ни вкараха ПАСОК и Нова Демокрация”, каза за GRReporter млад мъж на около 30 години. Той заяви, че винаги е вярвал в лявата идея и е дошло крайно време една партия като СИРИЗА да поеме управлението на властта. Младият мъж няма конкретно отношение дали е по-добре Гърция да остане или да напусне еврото, но смята, че какъвто и курс поеме радикално лявата партия, той ще е правилен. Неговото мнение споделят много от симпатизантите на СИРИЗА.

Категории: Политика предизборен митинг Ципрас СИРИЗА Меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus