Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Алексис Ципрас получи мандат за създаване на правителство

08 Май 2012 / 13:05:56  GRReporter
939 прочитания

“Исторически момента за левицата и голяма отговорност за мен лично”, заяви младият лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас пред президента на републиката Карлос Паплуляс. Ципрас се яви в Мегаро Максиму, за да получи от президента мандат за създаване на правителство, след като Андонис Самарас вчера се провали в опита си са събере коалиционен кабинет. СИРИЗА излезе втора по популярност партия в Гърция в изборната надпревара тази неделя, като получиха 52 места в новия парламент.

СИРИЗА цели да отмени Меморандума за финансова помощ и да отпише по-голямата част от външния дълг на Гърция. Крайната левица не признава външния дълг, който е над възможностите на гърците и смятат, че надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия нямат място в Гърция. Те вярват, че тя не може да даде перспектива за развитие на местната икономика.

Според последна информация Алексис Ципрас започва разговори със "Зелените еколози" и със “Социалната споразумение” на Лука Кацели, за да подадат рамо. Той е решен да търси обединение с всички леви организации в страната, за да сформира коалиционно шравителство на левицата в Гърция. Една от първите задачи на СИРИЗА ще бъде да отмени законите, който блокират Колективните трудови договоти и да подсили държавния сектор.

В 15:30 часа Ципрас ще се срещне с лидера на “Демократичната Левица” Фотис Кувелис. В 17:30 часа той е поканил представители на Зелените еколози в офисите на СИРИЗА на площад Кумундуру, а в 19:00 часа той ще се срещне с бившата министърка от правителството на ПАСОК Лука Кацели, който днес е лидер на ляво центриската партия “Социалната споразумение”. Всички тези партии са обединени от идеята, че политиката наложена от Меморандума за финансова помощ трябва да бъде премахната, но никой от тях не иска Гърция да излезе от еврозоната. 

За разлика от лидера на Нова Демокрация Андонис Самарас, Алексис Ципрас е решен да се бори за победа и ляв кабинет до край.  Той ще използва и трите дни, който конституцията му дава, за да намери съмишленици, като в среда е планирал среща с представителите на радикално лявата партия АНДАРСИЯ, която не успя да надхвърли границата от 3%, за да има представител в парламента, но има свои поддържници. Освен това ще проведе поредица от срещи със синдикални организации и работнически съюзи. За "десерт" в четвъртък Ципрас е оставил срещите с Евангелос Венизелос от ПАСОК, Андонис Самарас от "Нова Демокрация" и Панос Каменос  от "Независими гърци".

Категории: Политика СИРИЗА Ципрас кабинет леви сили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus