Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алфа банк отново увеличава уставния си капитал

08 Март 2014 / 16:03:08  GRReporter
1491 прочитания

Управителният съвет на  Alpha Bank  обяви, че ще свика извънредно общо събрание на акционерите на 28 март 2014 с основна тема увеличаване на  акционерния капитал в общ размер  1.2 милиарда евро чрез внасяне на средства в брой  и отмяна на правата на преимуществено изкупуване. Управителният съвет ще поиска пълномощия от общото събрание, за да  определи графика и условията на промяната.

Целта на увеличението

Увеличението на акционерния капитал има за цел да улесни пълното изкупуване на привилегированите акции на гръцката държава в размер на 940 милиона евро при условие получаване на необходимото одобрение от компетентните надзорни власти и замяната им с капитали от високо качество. Това ще даде по-голяма гъвкавост в дивидентната политика на банката в бъдеще.

То  също така се стреми да отговаря на резултатите от диагностично изследване на Централната банка на Гърция и да конфигурира Индекса на главните основни частни капитали  с пълното прилагане на Базел III (fully loaded Basel III) до 12,1 % (след изплащане на привилегированите акции), въз основа на най-новите публикувани данни от 30 септември 2013.

Увеличеното разпространение на акции Alpha Bank,  в съчетание с текущата им пазарна цена, която се търгува по-високо от цената на упражняване на варантите , се очаква да ускори пълната повторна приватизация на банката и като последствие- изплащане на акциите на Фонда за финансова стабилност.

Предложената структура на увеличението на акционерния капитал се очаква да се улесни бързото му приключване и привличането на високо качество инвеститори, които се стремят да се възползват от възстановяването на гръцката икономика , както и участието на съществуващите частни акционери и притежатели на ценни книжа, представляващи правото за придобиване на акции ( варанти ).

Капиталовите нужди

В изявлението се отбелязва, че Alpha Bank има най-малките капиталови нужди от гръцките добри банки – в размер на 262 милиона евро, като се вземат предвид очакваните загуби от кредитния риск (Credit Loss Projections) от оценката на Blackrock Solutions. . Капиталовите нужди съответстват на индекса за покриване на очакваните загуби през цялата продължителност на живота на портфолиото-130%, който е по-висок в сравнение с останалите банки които са участвали в диагностичния контрол.

Основни условия

Увеличаването на акционерния капитал до размер от 1,2 милиарда евро се очаква да се осъществи с участието на международни инвеститори чрез процедура на подаване на оферти както и чрез публична оферта в Гърция.

Извънредното общо събрание на акционерите на Alpha Bank  на 28 март ще вземе решения за отмяна на правата на преимуществено изкупуване  и упълномощаване на Управителния съвет да определи цената на новите акции и да приключи сделката.

Фондът за финансова стабилност е одобрил плана за капиталово укрепване на Alpha Bank чрез представителя си в Управителния съвет и ще гласува „за” на извънредното общо събрание. Фондът за финансова стабилност (който е притежател на 81,7%  от акциите издадени от банката) е изразил пълната си подкрепа за действията на банката за привличането на частни капитали и за укрепване на баланса й.

Citigroup Global Markets Ltd и J.P. Morgan Securities plc действат като глобални координатори (Global Coordinators) и са се ангажирали да покрият увеличаването на акционерния капитал при обичайните условия.

 

Категории: Alpha Bank увеличение акционерен капитал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus