Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Alpha Bank спечели лесно битката за увеличаване на капитала си

01 Юни 2013 / 10:06:18  GRReporter
1003 прочитания

Alpha Bank  сравнително лесно успя да увеличи капитала си и остава в частния сектор. Силният интерес още от първия момент от страна на инвеститорите, и неофициалните данни показва 1,5 пъти покриване  при упражняване на права по предпочитание и 5 пъти- в частните капитали.

Alpha Bank  показва пътя на другите две гръцки банки, които през следващите дни ще увеличават капитала си – Националната банка и Банка Пиреос, и които както изглежда се радват също на положителен интерес от инвеститорите. Alpha Bank с увеличаването на капитала си, което приключи вчера, покрива целта от 12% от капиталовите нужди, събирайки сумата от 550 милиона евро. Официалните съобщения за рекапитализацията и акционерите ще бъдат направени в понеделник- както за частта от 457,1 милиона евро, които идват от упражняването на правата за предпочитание, така и за 92,9 милиона евро от частните капитали.

От момента, когато Alpha Βank събра 550 милиона евро и покри от частни лица 12% при увеличаването на капитала, няма вече да издава coco΄s, а притежателите ще получат за всяка нова акция по един варант, който им дава правото да купят  в бъдеще 7,33 акции на банката. Новите акции и варантите ще се договарят на Атинската борса от 10 юни.

Alpha Bank е първата гръцка банка, която изпробва силите си на пазара, след голям период от време, по време на който страната и банките нямаха достъп до международните инвеститори.

Контактите с институционалните портфолиа и инвеститорки къщи са били положителни от самото начало, а гаранциите за покриването, осигурени от Αlpha Bank от JP Morgan, Citigroup HSBC и Credit Agricole, макар че не  бяха действително необходими увеличиха динамиката на рекапитализацията, тъй като сложиха банката на радара на големите инвеститори. В резултат интересът се засили, включително и от страна на малки частни инвеститори. Банката целеше в рекапитализацията да участват както големи, така и малки инвеститори, за да се запази традиционното разнообразие сред акционерите. Големите инвеститори проявяват интерес и към другите банки, излизащи на пазара.

Пътят на Alpha Bank към 10% рекапитализация, подпомогнат и от благоприятния договор с Credit Agricole, беше по-лесен. Ръководството на банката имаше за цел да засили комуникацията си с международната инвеститорска общност и да  поддържа интереса към банката, стремейки се към следващия ден след рекапитализацията, когато секторът ще се стреми да се откъсне от Фонда за финансова стабилност и ще се опира само на частни инвеститорски капитали.  В тази посока варантите са особено важни, тъй като се разширява частното участие.

 

Категории: рекапитализация Alpha Bank капитали акционери варанти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus