Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Амал Аламудин поема връщането на мраморите на Партенона

03 Октомври 2014 / 17:10:28  GRReporter
2642 прочитания

През последните няколко месеца около името на Амал Аламудин се шумеше много. Всички искаха да научат коя е жената, завъртяла ума на най-известния и несъмнено обаятелен ерген в Холивуд Джордж Клуни. Но въпреки че до момента, в който стана ясно, че е негова годеница тя не бе позната на широката публика, Аламудин е известна адвокатка, а сред клиентите й се нареждат някои от най-спорните през последните години фигури като Джулиън Асанж и Юлия Тимошенко.

Някои издания, като „The Business Woman Media” дори отчетоха като нетрадиционно решението й да се омъжи за Клуни. В статия със заглавие „Световно признатият адвокат Амал Аламудин се омъжва за актьор” авторката Аманда Роуз пише:

„36-годишната Амал е образована жена  с успешна кариера, на която се възхищаваме от много време. Тя е постигнала много върхове в кариерата си, включително като защитник на основателя на WikiLeaks Джулиън Асанж. В същото време владее перфектно английски, френски и арабски език”.

Според статията едно ясно свидетелство за характера на Аламудин е решението й да участва в експертната група на инициативата за превенция срещу сексуалното насилие, която цели да събере доказателства за сексуалните престъпления, извършени в конфликтни зони.

В Гърция обаче Амал Аламудин стана известна малко по-рано, не без помощта на днешния си съпруг Джордж Клуни. Поводът бяха изявленията на актьора в подкрепа на гръцкото искане за връщане на мраморните скулптури на Партенона, които се намират в Британския музей.

Според някои това бе начинът на Клуни да рекламира новия си филм „Пазители на наследството”. В него група историци и музейни  уредници се обединяват в издирването на произведения на изкуството, които са изчезнали по времето на Втората световна война.

Според други обаче зад критичните думи на актьора към Британския музей се е криела неговата тогавашна приятелка Амал Аламудин, която била ангажирана в усилията за връщането на отнетите през 18-ти век скулптури.

Сега тази информация бе потвърдена по най-официален начин със съобщението, че три седмици след сватбата си във Венеция адвокатката ще посети Атина, където ще обсъди с премиера Самарас вероятността да поеме юридическото представителство на Гърция в спора с Британския музей.

Тя се очаква да пристигне с директен полет от Лондон и ще бъде придружена от двама сътрудници от адвокатската й кантора. На срещата се очаква да присъства и председателят на британския комитет за връщането на скулптурите на Партенона Дейвид Хил.

Срещата ще се проведе в правителствената резиденция Максиму на 14 октомври, а след това гръцкият премиер и Амал Аламудин ще посетят заедно музея на Акропола. Според публикации Андонис Самарас ще й подари книга за Партенона със снимки на всички липсващи скулптури.

По-късно през същия ден ще бъде организирана пресконференция, а през следобедните часове „г-жа Клуни” ще се разходи в Атина. Тя ще отлети обратно за Лондон през сутрешните часове на 15 октомври.

Според източници Аламудин ще отседне в най-централния хотел на Атина, където отсядат повечето от знаменитостите, които посещават гръцката столица. 

Категории: Знаменитости Амал Аламудин адвокат юридическо представителство мрамори на Партенона Джордж Клуни Андонис Самарас музей на Акропола
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus