Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Анализаторите предвиждат политическата смърт на Демократичната левица

21 Юни 2013 / 15:06:22  Виктория Миндова
1216 прочитания

Последите сблъсъци около затварянето на националните телевизии и радио ЕРТ стана причина за раздор в гръцкото коалиционно правителство. В страната започна отново да се говори за предсрочни избори, политическа нестабилност и нова криза на доверието. GRReporter потърси мнението на опитни политически анализатори от местните медии, за да дадат своята гледна точка за ефекта на последните развития върху стабилността на страната.

Поискахме мнението на Александрос Диамандис от вестник Димократия да ни каже каква според него ще е политическата съдба на Демократичната левица.

При положение, че Демократичната левица напусне правителствената коалиция, се отваря пътя за разпадане на партията. Вече има сериозни разногласия в членовете на партията. Депутати, които довчера поддържаха Фотис Кувелис сега ще се разграничат от него и може да се присъединят към други политически пространства. Не е изключено да подкрепят и парламентарната опозиция СИРИЗА.

Каквито и да са развитията, състоянието на Демократичната левица на политическата карта не е добро.

Във всички случаи сегашното правителство без Фотис Кувелис ще продължи да управлява. Въпросът остава докога. Най-вероятно ще се задържи до есента, когато ще станат ясни резултатите от германските парламентарни избори.

За да продължи да функционира държавното управление на Андонис Самарас и Евангелос Венизелос трябва да има парламентарно мнозинство. Дори и без Демократичната левица в момента ПАСОК и Нова демокрация имат 153 гласа в парламента, което им позволява да приемат закони. Това означава, че докато няма нови политически развития в Германия, Гърция има възможност да гласува нови мерки, свързани с оздравителната програма. Още не знаем какво може да стане след есента.

Във всички случаи решението на Фотис Кувелис да не подкрепи затварянето на ЕРТ, доведе страната до ръба на нова политическа криза с нови предсрочни парламентарни избори.

Действията на Кувелис може да са се сметнат за правилен ход само за част от неговите гласоподаватели. За широката общественост смятам, че оттеглянето на Демократичната левица от коалиционното правителство беше грешка.

Попитахте политическия анализатор от телевизия Алфа Димитрис Алиферопулос от как оценява хода на премиера Андоис Самарас за внезапното затваряне на ЕРТ.

Има  сериозен натиск от страната надзорната тройка да се извършат уволнения в държавния сектор. Така или иначе тримата партийни лидери, които участват в коалиционното правителство са се подписали и са съгласни с уволненията в държавния сектор.

Моето мнение е, че Андонис Самарас се оказа притиснат от настояването на надзорната тройка за незабавното уволнение на 2000 държавни служители. Тази мярка беше нужна, за да получи Гърция следващия помощен транш. В противен случай страната отново ще е заплашена от спиране на плащанията към външните кредитори. Затова той избра да направи хода с ЕРТ.

Самарас беше провел тайно съвещание с другите двама коалиционни партньори Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис, на което ги е информирал, че затварянето на ЕРТ е необходимо.

Избраха да закрият държавните радио и телевизия, защото за дълги години в тях имаше много скандали свързани с назначения и плащания.

Със закриването на ЕРТ правителството лесно можеше да освободи от голям брой служители (около 2500), като получи подкрепата на по-голямата част на широката общественост.

ЕРТ е организация, която се свързваше за дълъг период от време с лошо финансово управление и разхищаване на държавни средства. Чисто като ПР се спряха на нея, защото затварянето й щеше по-лесно да се приеме от гражданите. Това беше ход, с който всички бяха съгласни.Начинът, по който се изпълни обаче беше погрешен, насилствен.

Смятам, че съветниците на Андонис Самарас направиха грешка по начина, по който затвориха телевизията. За една нощ, без предварително предупреждение отрязаха всички предавания, спряха честотите на телевизията и радиото и пуснаха черен екран. Това беше най-лошият начин, по който можеше да се направи преструктурирането на ЕРТ.

Чисто практически направиха най-лошият възможен избор. Не трябва имиджът на страната да се свързва със заглушаването на националните медии.

Не трябва имиджът на страната да се свързва със заглушаването на националните медии.

Можеше всичко да се случи по по-мек начин с конкретни стъпки да се закрие. Докато все още има честота да се подготви новата форма на ЕРТ, която след месец реформиране да поеме дейността.

 

Раздорът между коалиционните партньори доведе страната една крачка преди нови избори. Андонис Гиокас от радио Вима FM даде своята гледна точка по въпроса дали Гърция може да издържи нов изборен период.

Според данните, които представя сегашното правителство, един предсрочен изборен период ще бъде катастрофа за Гърция. От друга страна виждаме, че и парламентарната опозиция на СИРИЗА, която е основният конкурент за властта също не е настоява на незабавното обръщане към избирателните урни. Смятам, че засега избягването на предсрочните избори е удобно за всички.

Както и да го погледнем, създалата се ситуация е кризисна за всички участници в държавното управление. Обикновените хора също не смятам, че искат нови избори. Те са сплашени от правителствената пропаганда, че ако падне правителството няма да имаме туризъм и приходи.

Моето лично мнение е, че този сценарии не е верен. Правителството преувеличава в предвижданията си за развитията в икономиката. Не смятам, че хората няма да излязат в почивка или няма да отидат на планираната си почивка на някой от гръцките острови, заради правителствената нестабилност.

Категории: Политика криза предсрочни избори Демократична левица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus