Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Андонис Самарас: СИРИЗА не са способни да управляват

11 Май 2012 / 11:05:40  GRReporter
864 прочитания

Изборният резултат не ни удовлетворява, заяви Самарас в речта си пред парламентарната група на Нова Демокрация след срещата си с ръководителя на ПАСОК Евангелос Венизелос. Той даде две предложения за изход от създалата се ситуация. Едното е да се направи коалиционно правителство на националното съгласие от всички партии, които искат Гърция да остане в еврозоната. Другото предложение е да се създаде правителство на малцинството, като Нова Демокрация остане извън него. Десните няма да пречат на неговото управление, ако политически сили в това правителство съберат 120 парламентарни места и гарантират, че страната ще остане в рамките на валутния съюз.

“Ние сме съгласни с предложението на Фотис Кувелис, който вчера изиска да се подсигури европейското бъдеще на Гърция, но да се отделим от ангажиментите в Меморандума, като се създаде правителство на националното съгласие с участието на СИРИЗА”. Да се гарантира оставането на Гърция в еврозоната и да предоговорим нужните промени на Меморандума. Предложението остава на масата, бе категоричен той.

Ръководителят на Нова Демокрация заяви, че СИРИЗА е спечелила първенството на шести май месец, но не знае как да управлява. Самарас обвини Ципрас, че е използвал за предизборни цели времето, което му беше предоставено мандат да сформира парвителство. Синият лидер даде да се разбере, че според него СИРИЗА не е имала намерение да прави коалиционно правителство, а да набере още гласове за втория кръг на изборите. “Господин Ципрас трябва да знае, че всеки нов глас, който ще получи на повторните избори, ако се стигне до там, ще му струват два вота от старите гласоподаватели”. Андонис Самарас продължи атаката си към лидера на крайната левица като заяви, че Алексис Ципрас е прекарал много повече време, за да се среща с извънпарламентарни групи и  синдикални организации, вместо да седне да проведе сериозни преговори с лидерите на останалите политически сили, за да се намери решение на днешната криза.

“Левите идеи бяха опитани в международен план и се провалиха, а сега искат да докарат Гърция до пълен фалит”. Настоява, че СИРИЗА не разбират нито как се управлява банковата система, нито колко важно е да има ликвидност на пазара, а всички други предложения предполагат моментално излизане на Гърция от еврозоната. Те предизвикаха сериозни вълнение както вътре в страната, така и в чужбина. “Нестабилността се увеличи само като представиха предложенията си, представете си какво щеше да стане, ако управляваха”, заключи Саматас.

Според него политическата линия на СИРИЗА днес наподобява до голяма степен предизборното мото на социалистите преди три години, когато Папандреу взе властта. “Пари има” на ПАСОК от 2009 се повтаря с лозунга на Алексис Ципрас “Не плащаме”. “Ако Ципрас продължава така, неговото име ще бъде записано на паметника на популизма до това на Георгиос Папандреу”, каза иронично Самарас.

Той не пропусна да отбележи, че вина за нарастването на крайно левите и крайнодесните сили в Гърция носят вина и европейските партньори, който са настоявали на строги съкращения без мерки за стимулиране на икономическия растеж. Той обърна внимание, че някои десноцентриски партии не са успели да влезнат в Народното събрание, но сериозни позиции са спечелили крайните сили в Гърция. “ Неонацистката партия зае място в парламента”, подчерта той. За две години и половина нашата пария развали плановете на много други и много от тях се опитат да ни наранят. Самарас обвини малките партии, че в мнозинството си са безотговорни и ще завлачат страната към фалит. Ако се стигне до втори избори, лидерът на Нова Демокрация заяви, че ще се създаде силна опозиция на анти-евро силите, за да се спаси страната. 

В петък вечерта остава да се проведе последната среща на Евангелос Венизелос в опта му да сформира правителство. Той ще се види на четири очи с Алексис Ципрас от крайната левица, като очакванията от тази среща не са големи. Политическите анализатори предвиждат, че тя няма да даде резултат и в събота ще се свика среща на политическите лидери в президенството. Там ще се вземе крайното решение дали ще може да се сформира някакъв тип коалиционно правителство или ще се назначи дата за повторни избори. 

Категории: Политика мандат правителство Венизелос Самарас Ципрас провал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus