Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Андонис Самарас: СИРИЗА подкрепят размирниците, ние ще ги спрем

12 Юни 2012 / 21:06:26  Анастасия Балездрова
1734 прочитания

Пет дни преди изборите лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас представи пакет от мерки, които партията му ще приложи срещу два от най-сериозните проблеми на гръцкото общество: престъпността и нелегалната имиграция, ако бъде избрана да управлява.

В увода си той заяви, че сигурността на гражданите е предпоставка за демокрацията. „През последните години патрулирането от страна на полицията бе демонизирано и така много престъпления останаха ненаказани”, посочи лидерът на „сините”.

„Но това е само политическата страна на проблема. Липсата на сигурност заплашва работните места и развитието. В Гърция правехме точно обратното на това, което правеха другите европейски страни”.

В общо 12-те мерки Андонис Самарас обърна особено внимание на действията на младежите с качулки, които извършват погроми в центъра на Атина и на други големи градове, както и на нелегалната имиграция.

Първото предложение на Нова демокрация е да настъпят промени в законодателството, третирането на престъпниците и процесуалната процедура при залавянето и осъждането на нарушителите на закона. Една от тези мерки е заснемането на участниците в сблъсъците, за да могат да бъдат открити и осъдени. Тук Андонис Самарас приведе примера на младежи, които носят в раниците си бомби Молотов, но не могат да бъдат арестувани толкова лесно.

Втората мярка е въвеждането на средства за ограничаване на извършването на престъпления, които не поставят под риск човешкия живот. „Такива са цистерните, от които се пръска вода под налягане и се използват по време на демонстрации в повечето еропейски страни. Лицата, които проявяват насилие трябва да могат да бъдат изолирани и заловени”. Според Андонис Самарас тези цистерни биха могли да гасят и поставени по улиците огньове. „Можехме евентуално да избегнем трагедията в банка Марфин, ако имахме такива съоръжения на разположение”, допълни той.

На трето място „сините” поставят засиленото патрулиране на полицията в кварталите, независимо дали става дума за пешеходни или моторни патрули. „За тази цел е необходимо полицаите да бъдат освободени от извършването на бюрократична работа и да бъдат обединени различните видове полицейски отряди”. За големите градски центрове Нова демокрация предлага да бъдат използвани и полицейски хеликоптери, които да имат възможността да заснемат евентуалното извършване на престъпни действия или опита на някой престъпник да избяга от властите.

Четвъртата мярка е обединението на всички служби, които се занимават със случаи на организирана престъпност.

Пето, Нова демокрация предлага промяна на отношението към криминално проявените. „Да бъдат разгледани едно по едно всички сериозни престъпления и начинът, по който се наказват. За някои от тях наказанията са твърде малки, което пречи на свидетелите да дадат точни показания, понеже се опасяват, че престъпниците ще излязат много скоро на свобода и е възможно да ги зпалашат или нападнят”. В тази връзка Андонис Самарас предложи разрастване на програмата за защита на свидетелите.

Шестото предложение е разтоварването на препълнените гръцки затвори. „Това може да стане чрез есктрадицията на затворниците – чужденци в техните родни страни, където да излежат остатъка от наказанието си след подписването на междудържавни договори. Втората стъпка е незабавното задействане на трите нови затвори, които не функционират, поради липса на персонал и трето, промяна на кодекса на затворит с цел да бъдат разбити престъпните групи, които действат във вътрешността на поправителните заведения”.

На седмо място Андонис Самарас постави преодоляването на дребната престъпност и като пример посочи районите, в които се събира голям брой наркозависими. „На тези места първоначално се сформират малки престъпни групи, които бързо прерастват в големи банди”. Той заяви, че наркозависимите ще бъдат отстранявани от конкретните райони и третирани като болни. Лицата, които нямат зависимост от наркотиците обаче ще бъдат наказвани строго.

Осмото предложение на лидера на Нова демокрация е създаването на доктрина за вътрешната сигурност по примера на съществуващите в Западна Европа.

Последните три предложения са свързани с нелегалната имиграция. „Нелегалните имигранти не са просто икономически имигранти. Те са влезли в страната незаконно и с това вече са извършили престъпление”, заяви Андонис Самарас и определи като погрешно узаконяването на всички нелегални имигранти и предоставянето на право да доведат в Гърция семействата си, „както им обещават някои други”.

В тази връзка според „сините” е необходимо по-резултатно охраняване на границите с помощта на естествени препятствия, т.е. огради и технически средства, като инфрачервени камери, а техните открития да бъдат предоставяни на турските власти и силите на Frontex, които трябва да бъдат увеличени.

Десетата мярка е създаването на центрове за прием и задържане на нелегални имигранти извън градските центрове, като престоят в тях няма да надвишава срока от месеца преди окончателната им екстрадиция. „На първо време в тях ще бъдат изпращани новодошлите и заловените за извършване на престъпления”.

Категории: Политика Нова демокрация Андонис Самарас мерки срещу престъпността и нелегалната имиграция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus