Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Андонис Самарас към Брюксел: Гърция ще изпълни задълженията си

17 Юни 2012 / 22:06:30  Виктория Миндова
1513 прочитания

“Гръцкият народ гласува днес европейското бъдеще на страната и оставането й в еврозоната. Даде своя глас за политиките, които ще донесат работни места, развитие, справедливост и сигурност за гръцкия гражданин”. Така започна официалната си реч лидерът на Нова Демокрация Андонис Самарас, след обявяването на първите официални резултати от изборите късно вечерта в неделя. В понеделник той приема мандата за сформиране на правителство от президента на републиката Карлос Папуляс и ще търси политическа коалиция, която да подкрепи управление оглавено от Нова Демокрация.

Няма да има нови премеждия и няма да съществува страх повече, каза синият лидер. Усилията на гърците ще се увенчаят с успех, каза той и определи изборът на Нова Демокрация за водеща партия на парламентарните избори като важен момент за страната и цяла Европа. Самарас призова всички политически сили, които имат същите цели като десницата да я подкрепят в правителство на националното спасение. Той настоя, че гражданите трябва да се уверят, че най-лошото е преминало, но бе категоричен, че страната няма време за губене, нито за микро-политически авантюри. Андонис Самарас подчерта, че следващото правителство е задължено да възвърне загубения икономическия ръст на Гърция.

“Разбира се, че ще уважим подписа и задълженията на страната. В Гърция има продължение на политиката, отговорност и достойнство”, каза лаконично той във връзка с колебанията на Брюксел дали от 18 юни страната ще продължи да разчита на финансовата помощ. Той обеща, че Гърция ще изпълни задълженията към своите партньори. Лидерът на Нова Демокрация отправи задочно нападки към СИРИЗА и Алексис Ципрас с думите: “Не дадохме популистки обещания. Казахме на народа истината и той ни се довери в период, в който всичко се разпада – партии, поведения и идеологии”.

Самарас гарантира, че ще изпълни напълно задълженията си, които Гърция е поела към гръцките граждани и европейските партньори. По този начин той остави да се разбере, че предизборните му обещания за преговаряне на Меморандума няма да нарушат отговорностите на Гърция рамкирани с втория договор за финансова помощ.

Гърция трябва да бъде управлявана и ще бъде управлявана, обеща в заключение  Самарас, като по този начин намекна, че няма да се повтори фиаското от 6 май 2012, когато след една седмица ходене по мъките нито една от трите най-големи парламентарни сили не успя да създаде коалиционно правителство.

Алексис Ципрас от своя страна бе категоричен, че СИРИЗА няма да участва в правителство с Нова Демокрация. Представителят на отдела “Комуникации” на левите радикали Панос Скурлетис нарича евентуалното сработване с Нова Демокрация “политически анекдот”. Демократичната левица на Фотис Кувелис е готова да подкрепи всяко правителство при две условия. Едното е новото управление да гарантира оставането на Гъция в рамките на еврозоната, а второто е да не е оглавено от несъстоятелно политическо лице. В тази категория Кувелис включва както основните играчи в ПАСОК, така и самият лидер на Нова Демокрация Андонис Самарас, който подписа в началото на годината изпълнението на Меморандума за финансова помощ. Позицията на Демократичната левица от самото начало е, че Гърция трябва поетапно да се отдели от обвързването си от договора за помощ и не подкрепя идеята лансирана от СИРИЗА, че Гърция трябва едностранно да отмени Меморандума и закона за неговото приложение.

Категории: Политика Самарас избори 2012 Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus