Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Андонис Самарас обеща дългосрочен кабинет

18 Юни 2012 / 13:06:41  Анастасия Балездрова
1888 прочитания

Започнаха преговорите са сформирането на новия гръцки кабинет. В 12:30 президентът Каролос Папуляс се срещна с лидера на Нова демокрация Андонис Самарас, на когото връчи мандат за сформиране на правителство.

Час по-рано президентът прие председателя на предишния парламент Вирон Полидорас, който го осведоми за крайните резултати от изборите и броя на депутатите от всяка партия в новия парламент. След него прага на президентството прекрачи служебният премиер Панайотис Пикраменос, който върна връчения му преди малко повече от месец мандат.

В разговора пред представителите на медиите Андонис Самарас подчерта нуждата от национално съгласие и решителност по отношение на социалната сплотеност, „която заплашва семействата не само финансово, но и от гледна точка на сигурността”. Лидерът на Нова демокрация изрази надеждата си, че усилията му могат да се увенчаят с успех.

В отговор Каролос Папуляс му го пожела и подчерта, че не съществува нито миг, в който страната да продължи на няма управление. Лидерът на Нова демокрация добави, че правителството, което ще състави ще бъде правителство на националното спасение с участието на колкото се може повече партии и ще бъде „дългосрочно”.

След това Андонис Самарас се отправи към парламента, където в 14:00 се срещна с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, а в 18:00 ще разговаря с лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос за възможностите за създаване на правителствена коалиция.

След срещата Алексис Ципрас заяви, че партията му е „против използването на мандата за комуникативна цел” и че подкрепя създаването на кабинет, в чийто център ще е Нова демокрация, тъй като „уважава напълно народната воля”. Той посочи, че периодът до 28 юни, когато ще се проведе европейската среща на върха е много важен и поясни, че СИРИЗА не само че няма да попречи, но и ще подкрепи евентуални действия на правителството в насоката на облекчаването от строгите мерки, предвидени в меморандума. Лидерът на СИРИЗА отхвърли всяка възможност да участва в кабинет и дори посочи, че ако се стигне дотам партията му да получи мандат за сформиране на правителство, тя няма да го приеме.

 

След срещата си с Андонис Самарас в късния следобед, лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос подчерта необходимостта от незабавно сформиране на кабинет „до утре вечер”. Той поясни, че остава зад предложението си президентът да прескочи напълно процедурата с даването на мандат на трите партии, спечелили най-много гласове и утрешните преговори да приключат с провеждането на среща на лидерите на Нова демокрация, ПАСОК, Демократичната левица и СИРИЗА.

Евангелос Венизелос обвини Алексис Ципрас, че иска да се скрие зад ролята на опозиция. „В неделя гръцкият народ ни нареди да си сътрудничим, но явно някои не искаха да чуят това послание”, посочи той.

Зад официалната рамка преговорите за съставянето на новия кабинет текат с пълна скорост. Според източници лидерът на ПАСОК през целия ден е играл ролята на „мост” между лидерите на Нова демокрация и Демократичната левица.

„Кой ще бъде премиер и кои членовете на кабинета е от второстепенно значение. Това, което е належащо в момента е да имаме кабинет и да изпратим послание за стабилност в Европа”, посочи Евангелос Венизелос.

В същото време стана ясно, че по време на заседание в партийната централа на Нова демокрация Андонис Самарас е заявил, че в правителствения екип няма да участват стари партийни представители, които са били министри в предишни партийни правителства. Той възнамерява да даде министерски кресла на младата генерация, като целта му е правителството да просъществува поне до следващите избори за излъчването на членовете на европейския парламент през 2014, а от там нататък и до края на един нормален мандат от 4 години.

 

Независимите гърци няма да участват в подготвяния кабинет, стана ясно след срещата на Андонис Самарас с Панос Каменос. Той заяви, че причините за това са две: „Първо, предложихме за премиер да бъде избрана личност, около която се обединяват всички партии, но г-н Самарас заяви, че иска той да заеме този пост. Второ, заявихме, че нашето желание е да бъде анулиран меморандумът, а г-н Самарас каза, че иска просто да предоговори неговите условия”.

Категории: Политика Андонис Самарас правителство Алексис Ципрас опозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus