Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Андонис Самарас положи клетва

20 Юни 2012 / 20:06:37  Анастасия Балездрова
999 прочитания

Три дни след изборите и дълги преговори Гърция най-после има премиер. Въпреки обявения по-късен час за клетвата на премиера, пристигането на гръцкия архиепископ Йеронимос в президентството потвърди новината, че тя ще се извърши веднага. Андонис Самарас пристигна и малко след 16:00 положи клетва. Преди това той информира Каролос Папуляс за постигнатата с лидерите на ПАСОК и Демократичната левица договореност за съставянето на коалиционен кабинет.

След като получи мандата за сформиране на кабинет той се отправи пеш към премиерската резиденция, която се намира до президентството. На входа на президентството се спря и отправи традиционното изявление към гръцките граждани.

„Призовавам гръцкия народ да прояви патриотизъм, национално единство и доверие. С божията помощ ще направим всичко, което можем, за да излезем възможно по-скоро от кризата”.

По пътя към министерския съвет го аплодираше група ентусиазирани негови привърженици, които коментираха от колко години очакват момента, в който Андонис Самарас ще заеме високия пост.

Там той бе посрещнат от служебния премиер Панайотис Пикраменос, който го информира за висящите държавни дела. След това лидерът на „сините” проведе първата оперативка с членовете на личния си екип и пожела успех на служителите.

В 19:00 тримата лидери се срещнаха със служебния министър на финансите Георгиос Заниас, за да му дадат напътствия за утрешната среща на европейските финансови министри. Минути след нейното започване стана ясно, че заедно с него за Брюксел ще замине и Василис Рапанос в качеството му на бъдещ финансов министър. Георгиос Заниас ще бъде негов заместник в новия кабинет.

Това са и единствените сигурни имена в списъка на членовете на правителството. Пъзелът се запълва постепенно, за да даде на Гърция едно „дългосрочно правителство”, в което министрите ще запретнат ръкави и „ще започнат да работят интензивно още утре”, както заяви пред президента Каролос Папуляс премиерът Андонис Самарас.

Председател на парламента най-вероятно ще бъде Евангелос Меймаракис, въпреки че до последния момент бе спрягано името на заместник-председателя на Нова демокрация Димитрис Аврамопулос.

Освен Василис Рапанос и Георгиос Заниас във финансовото министерство ще се настани и Христос Стайкурас от Нова демокрация, който бе заместник-отговорник по въпросите на икономиката в партията.

ПАСОК ще участва с осем представители – четирима министри и четирима заместник-министри. Според източници никой от тях не е бил депутат в миналото, но за сметка на това са специалисти в професионалните си дейности.  Министърът на вътрешните работи в кабинета на Лукас Пападимос, Тасос Яницис няма да участва в кабинет, въпреки очакванията. От ПАСОК са заинтересувани от министерствата на отбраната и земеделието, без да смятат за задължително оставането на служебния министър Наполеон Маравеяс на този пост.

Според слуховете в министерството на отбраната най-вероятно ще се завърне Димитрис Аврамопулос, а досегашният министър Франгулис Франгос се очаква да заеме поста на заместник-министър. За министерството на външните работи се готви Панос Панайотопулос, но не е изключено в последния момент да настъпи рокада.

За държавен министър се очаква да бъде назначен политическият съветник на Андонис Самарас, Димитрис Михелакис. Говорителят на Нова демокрация Янис Михелакис няма да участва в правителството, защото премиерът е предвидил за него друг пост. До момента не е ясно кой ще бъде говорител на кабинета и не е изключено постът да бъде зает от някой неизвестне до днес представител на „сините”.

За министерството на развитието са били обсъдени имената на Янис Стурнарас и Костис Хадзидакис. Ако от ПАСОК настояват служебният министър да продължи да заема поста, Костис Хадзидакис ще оглави министерството на инфраструктурите и мрежите. Според един малко вероятен сценарий Янис Стурнарас може да стане заместник-министър на Костис Хадзидакис.

За министър на околкната среда, енергетиката и климатичната промяна ще бъде назначен Кириакос Мицотакис, а за негов заместник специалистът по енергийни въпроси Илиас Конофагос.

Министерството на здравеопазването вероятно ще оглави професорът по кардиология Христодулос Стефанадис със заместник Мариос Салмас от Нова демокрация. За министър за защита на гражданите ще бъде назначен „синият” Никос Дендиас.

В креслото на министъра на правосъдието ще седне най-вероятно Костас Дзаварас, след отказа на Демократичната левица да подкрепи кандидатурата на Хараламбос Атанасиу.

Двама от служебните министри, на вътрешните работи Андонис Манитакис и заетостта Андонис Рупакиотис ще останат на постовете си по искане на лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис.

Министър на образованието ще бъде Константинос Арванитопулос, а когато бъде създадено отделно министерство на туризма, то ще бъде поето от Олга Кефалояни. Дора Бакояни няма да участва в новия кабинет.

 

Категории: Политика Андонис Самарас клетва правителство президент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus