Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Ангела Меркел разкъса международната изолация на Гърция

09 Октомври 2012 / 16:10:48  Виктория Миндова
1225 прочитания

Посещението на германския канцлер Ангела Меркел разчупва международната изолация на Гърция, заяви премиерът Андонис Самарас на обща пресконференция в Атина. Министър-председателят подчерта, че Гърция е решена да извърши докрай поетите задължения, но трябва да й се отпусне допълнително време. “Не искаме повече средства или услуги, искаме повече време, за да изпълним поетите задължения”, каза пред канцлера Самарас. Той бе категоричен, че оздравяването на гръцката икономика е възможно, но местната икономика има нужда от мерки за стимулиране на икономическия ръст, успоредно с прилагането на фискалната консолидация.

“Знаем, че периодът, който преживява Гърция е много труден. Иска се много от народа, но една голяма част от трудния път е вече преминат”, заяви от своя страна Ангела Меркел след срещата си с гръцкия премиер. Тя подчерта, че е достигнато много до момента и това има отражение в намалението на дефицита. Въпреки това, средиземноморската страна има все още работа пред себе си. Меркел заяви, че е обсъдила със Самарас мерките, които трябва незабавно да се приемат преди излизането на доклада на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия.

Гръцкият премиер призна, че страната предстои да предприеме по-смели стъпки с структурните реформи.

“Гръцкият народ в момента кърви”, заяви Самарас и подчерта, че най-големият враг на опитите за оздравяване остава рецесията. Меркел подкрепи действията до момента, които страната е поела, но даде да се разбере, че не може да гарантира бъдещето на Гърция. “Надявам се Гърция да остане в зоната на еврото”, отговори на въпрос на журналист, който искаше да знае дали нейното присъствие в Атина гарантира европейското бъдеще на Гърция. “Аз не представлявам тройката”, каза Меркел и добави, че всичко зависи от доклада на кредиторската мисия.

Германският канцлер подчерта, че европейските страни са свързани от общата валута и цел на всички е да се оздрави ситуацията в еврозоната. Предпоставка за успех са действията на гръцкото държавно управление и народ. “Много неща са направени досега. Други трябва да станат, но съм убедена, че заедно ще успеем”, заключи Меркел.

Категории: Политика Меркел посещение Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus