Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ангела Меркел се зае и с бързия интернет в Гърция

08 Декември 2012 / 13:12:44  GRReporter
1532 прочитания

Председателят на Националната комисия за телекомуникациите и пощите Леонидас Канелос прехвърли вината за забавянето на предоставянето на VDSL услуги към гръцките потребители върху Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ. Според него, регулаторът спазва всички законови разпоредби и отхвърли отговорността за забавянето. Той е обвиняван от телекомуникационните компании за създаване на пречки пред инвестиции в размер на 150 милиона евро в сектора на мобилната телефония. Канелос обаче оспорва това и твърди, че регулаторът не е отговорен за грешките на фирмите. Във връзка с поемането на председателството от Гърция на Организацията на европейските регулатори на електронните комуникации (BEREC) той прогнозира освобождаване на роуминга и вдигане на трансграничните бариери.

 По въпроса за VDSL, който от две години е постоянен проблем в гръцко-германските отношения, и беше поставен на най-високо ниво от канцлера Ангела Меркел при скорошното й посещение в Гърция, Канелос отговаря, че забавянето се дължи на Гръцката телекомуникационна компания, която е нарушила предвидените процедури. Според него от компанията са предоставили на комисията тригодишни прогнози, а не петгодишни, каквито са поискани, след това самоволно са превърнали  програмата за VDSL от пилотна в търговска. След намесата на регулатора и завършване на анализа на пазара, от комисията са предложили на Европейската комисия да вдигне запора от компанията.

 След това от телекомуникационната компания отново са предоставили непълни данни на комисията, после са се забавили с попълването им, и накрая цените на едро са одобрени от регулатора през декември 2011 г.  На това обаче се противопоставили алтернативните доставчици и от компанията е поискано да докаже способността си продава на дребно VDSL, като тези данни са одобрени през май 2012 г. Според Канелос, условията на комисията са изпълнени през септември 2012 г. и тогава е разрешено да се продават пакети VDSL, като на алтернативните доставчици е позволено да продават съответните продукти на същите цени. Ако от компанията бяха спазили всичките процедури още от началото, нямаше да бъде загубено толкова време, и след шест месеца становището на комисията ще бъде преразгледано, защото VDSL не трябва да се прекъсва, а да се подобрява в услуга на всички потребители, твърди още Канелос.

 Що се отнася до сливанията на пазара, където от Forthnet преговорят както с WIND, така и с hellasonline, ако бъде осъществено това сливане, това ще доведе до дестабилизиране на държавните телекомуникации. Според Канелос обаче целта е да се минимализира регулацията, оставяйки въпроса за държавна намеса отворен.  Що се отнася до обвиненията на Vodafone че COSMOTE има господстващо място в мобилната телефония  и това трябва да се регулира, Канелос характеризира  въпроса като „чувствителен”, тъй като в момента комисията го проучва и по-късно ще се реши дали ще се вземат някакви мерки.

На въпроса защо през 2012 е издадено само едно разрешение за поставяне на антена за мобилна телефония, Канелос отговаря, че това не е вярно, тъй като комисията била издала 600 такива разрешения. Председателят на регулаторния орган твърди, че комисията е свършила работата си и не отговарят на действителността информациите за загубени 150 милиона евро инвестиции. Инвестициите се усвояват нормално, а бързото идване на 4G е успех именно на комисията.

 Във връзка с предложенията на Европейската комисия за освобождаване на роуминга, които според Паневропейската съюз за алтернативни доставки подкрепят бившите държавни монополи, Канелос отбелязва, че Организацията на европейските регулатори на електронните комуникации се отнася критично към въпроса. Поемането на председателството на тази международна организация от Гърция ще направи игнорирането на гръцките предложения трудно. Канелос подчертава, регулаторите трябва да възпират действия, които в името на инвестициите ще доведат отново до монополи. Всеки потребител трябва да може да избира доставчика си на роуминг.

 

 

Категории: телекомуникации интернет VDSL Леонидас Канелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus