Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Анулиране на приватизацията искат докерите в Пирея

13 Октомври 2009 / 14:10:11  GRReporter
1608 прочитания

За незабавно суспендиране на договора за отдаване на концесия в срок от 35 години на платформи 2 и 3 на пристанището в Пирея на китайската фирма COSCO, се обяви президентът на Съюза на пристанищните работници в Гърция Георгиос Георгакопулос. Той призова правителството веднага да прекъсне контактите си с администрацията на пристанището в Пирея, която според него е виновна за приватизирането на двете платформи.
    На практика това е втвърдяване на позицията на пристанищните работници, които стачкуват вече 12-ти ден. Досега те настояваха само за преразглеждане на някои от клаузите в договора за отдаването на концесията. Георгакопулос открито заплаши с продължаване на стачката за неопределено време. Социалистическото правителство все още не е реагирало официално на стачката. Информации съобщават за особено разгорещено разискване на проблема между премиера Георгиос Папандреу, министъра на икономиката, развитието и търговския флот Лука Катцели, министъра на финансите Георгиос Папаконстантину и министъра на вътрешните работи Янис Ранкузис.
    Лука Катцели изглежда е обрала критиките на колегите си за начина, по който е реагирала на стачката. Засега единствената официална информация от правителствения щаб е, че първата цел е незабавното спиране на стачката и започването на преговори за предоговаряне на някои от условията за концесията, което се смята за особено трудно изпълнима цел. В момента 7 хиляди контейнери с над 250 000 тона стоки чакат на пристанището в Пирея, за да достигнат до пазара, още 6 хиляди контейнери чакат за митническа обработка. Търговците пренасочват стоката си през други по-далечни пристанища и така транспортните им разходи скачат. Голяма част от пресните стоки подлежат на разваляне и търговците предупреждават, че и оттам ще претърпят загуби.
    За разлика от правителството Дора Бакояни, кандидатът с най-много шансове за лидерското място в Нова демокрация не закъсня с критиката си. "По време на предизборната кампания много пъти предупреждавах, че безотговорните думи имат последствия, когато една партия трябва да управлява. Съжалявам, че случващото се потвърждава думите ми", се казва в официалното изявление на Дора Бакояни. Тя припомня, че стачката е избухнала в следствие на безотговорните изявления на лидери на ПАСОК за предоговаряне на условията за концесията на двете платформи. "Именно тези лидери са виновни за продължаващата 12-ти ден стачка, за опасността тя да се разпространи и до пристанищата в Лаврио и Елевсина, за загуби на пристанището в Пирея от пренасочването на трафика към други пристанища в чужбина, за проблемите в снабдяването на пазара, за първите разногласия в правителството и най-важното нанася удар на доверието на инвеститорите в Гърция", заявява Дора Бакояни.

Категории: Пирея пристанище стачкаИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus