Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Аптеките в Атина с „ново” старо работно време

31 Октомври 2013 / 12:10:53  GRReporter
1969 прочитания

Отпорът на гръцките фармацевти срещу либерализацията на тяхната професия през последните години доведе до откъслечни мерки, които объркаха още повече така или иначе странното и неудобно работно време на аптеките. В следобедите на дни като понеделник и сряда откриването на отворена аптека често се превръща в истински маратон. Част от аптеките следват старото работно време (08:00 – 14:00), други са отворени до 17:00 по новото, определено преди три месеца от община Атина работно време, а трети работят целодневно до 23:00.

Но хаосът не спира до тук. Преди два дни областната управа на Атика издаде нареждане, според което гласуваното през юли работно време за аптеките в Атина „не е възможно да бъде приложено, защото не е законно”. Според решението на общинския съвет работното време беше следното: понеделник и сряда от 08:00 до 17:00, във вторник, четвъртък и петък от 08:00 до 20:00 и в събота – от 09:00 до 17:00.

Подобни решения бяха взети от общинските съвети и в други райони, където голямото мнозинство от фармацевтите спазват промененото работно време. В Атина обаче повечето от техните колеги отказват да го приемат. Вместо това някои от тях дори се възползваха от липсата на контрол и практически отварят и затварят аптеките, когато искат. От Асоциацията на фармацевтите в Атина твърдят, че са получили голям брой оплаквания за аптеки, които през съботните дни отварят само за три часа – най-интензивните от търговска гледна точка.

Според коментатори новото работно време на аптеките е предоставило възможността на фармацевтите да увеличат оборота си и да открият нови работни места. Отмяната му в района на Атина се очаква да предизвика реакции в сектора. Фармацевтите твърдят, че за допълнителните часове работа са наели персонал и сега искат време, за да решат дали аптеките, които искат ще могат да работят през цялата седмица до 23:00 или ще се върнат към старото работно време.

„Разширеното” работно време (08:00 – 23:00) бе гласувано през 2011. Фармацевтите, които го приложиха станаха и продължават да са обект на нападки от страна на Асоциациите на фармацевтите. Основният аргумент на синдикалистите е, че промените ще унищожат малките аптеки. Дори до днес асоциациите забраняват на аптеките с разширено работно време да качват на витрините си списъците с дежурните аптеки, въпреки че по закон са задължени да го правят.

До момента общо 370 аптеки в Атина работят с „разширено” работно време. От 2012 до сега те са наели около 600 фармацевти и помощник-фармацевти. Почти 20 от тези аптеки работят всеки ден до 23:00, а половината от общия брой са отворени и в събота. Според техните собственици клиентите са много доволни от факта, че могат да посетят аптеката по всяко време. Те допълват, че разширеното работно време увеличава оборота предимно на средните и по-големите аптеки.

„Повечето от аптеките отчитат загуби от 40 на сто в оборота си. Те се дължат на орязването на разходите за здравеопазване и намаляването на цените. При мен загубите не са повече от 10 на сто”, твърди фармацевт, избрал работно време от 08:00 до 23:00 всеки ден. Той разказва, че има клиенти дори от отдалечени квартали на гръцката столица, които предпочитат аптеката му, защото знаят, че работи непрекъснато до късно вечерта.

С цел да подреди хаоса министерството на здравеопазването обсъжда въвеждането на общо работно време за цялата страна. Най-вероятният сценарий е работно време от 08:00 до 20:00 от понеделник до петък и от 08:00 до 17:00 в събота.

В същото време идващата неделя ще е първият тест за прилагането на новия закон за регулацията на търговския пазар. Според член 16 на закона търговските обекти в цяла Гърция ще могат да отворят на 3 ноември – два дни след началото на междинния период на търговски отстъпки, който ще продължи до 9 ноември.

Според закона синдикалните органи на търговците са тези, които ще решат дали магазините ще отворят врати в неделя. Така в различните градове магазините се очаква да бъдат отворени в различно време. Докато в закона се предвижда работно време от 11:00 до 20:00, в Атина те ще работят от 11:00 до 18:00, в Солун – от 11:00 до 17:00, а в Пирея – от 11:00 до 15:00. По данни на Гръцката конфедерация на търговците 32 на сто от търговските асоциации в страната са изразили желание да отворят търговските обекти, 63 на сто – не са съгласни, а 5 на сто е на мнение, че за това трябва да решава всеки търговец по отделно.

Служителите в търговските обекти вече решиха да не се явят на работа в знак на протест срещу отварянето на магазините, а от Гръцката конфедерация на търговците отговориха тактично, че уважават правото им да стачкуват. 

Категории: ИкономикаКомпании аптеки работно време търговски обекти неделя
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus