Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Арест заплашва бившия солунски кмет

21 Януари 2012 / 16:01:26  GRReporter
1201 прочитания

С «отклоняване на вниманието» се опитва да отговори бившият кмет на Солун Василис Папагеоргопулос на предложението на прокурора до Апелативния съвет да бъдат задържани той самият и бившият зам.-кмет по финансовите въпроси Михалис Зорпидис, заради скандала със злоупотреби в особено големи размери. Нека припомним, че в банкови сметки на бившия кмет беше открита сумата от 1.000.040 евро с неустановен произход.

По време на вчерашната пресконференция Папагеоргопулос се опита да въвлече  и високопоставения служител от Службата за борба с икономическите престъпления Христос Папахадзис, задържан във вторник във връзка с бандата изнудвачи-лихвари, в «заговора», организиран, както той твърди, с цел да бъде очернен.

Така бившият кмет се опита за омаловажи достоверността на данните, предоставени на инспектора от финансовото министерство Атанасия Цембера, в рамките на разследването, довело до съдебното производство срещу него и предложението за задържането му.

Папагеоргопулос посочи, че «тези данни са предоставени от Христос Папахадзис, шеф на дирекция в Службата за борба с икономическите престъпления, който пред няколко дни бе задържан като член на престъпна група», като се позова на съответна информация в доклада на инспектор Цембера.

Бившият кмет обаче „направи крачка назад”, когато бе запитан дали в доклада е посочено името на Христос Папахадзис, като се има предвид, че той заема този пост едва от лятото на 2011, когато докладът е почти приключен. «Не, докладът посочва само длъжността», призна той.

Трансферни плащания

Папагеоргопулос посочи 12 случая на трансферни плащания от една негова сметка в друга или внасяне на суми с други прозрачни и законни основания, и заяви, че те покриват и дори надхвърлят сумата от 1 млн. евро, която според доклада не може да бъде оправдана от доходите му. Той каза също така, че прокурорът, предложил задържането му, не е разполагал с тези данни, а само с «манипулираните», разпространени от онези, които искат да го уязвят, и изрази соята увереност, че в следващите три месеца «калта ще се върне при тези, които я хвърлят».

Освен задържането на бившия кмет Папагеоргопулос и бившия зам.-кмет и настоящ председател на Професионалната Камара в Солун Михалис Зорпидис, прокурорът поиска налагането на ограничителни мерки спрямо също бившите зам.-кметове Анастасиос Героянис и Теодорос Атанасарос, както и на всички останали обвиняеми за скандала със злоупотребите.

В свое изявление Михалис Зорпидис посочва, че източникът на доходите му е неговата професионална дейност.

 

 

Категории: Василис Папагеоргопулос бивш кмет на Солун арест злоупотреби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus