Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Арестуват банкери за неправомерни кредити

09 Януари 2014 / 08:01:56  GRReporter
1251 прочитания

Над 15 заповеди за арест на бившите ръководители на Пощенската каса, както и на бизнесмени, които по неправомерен начин са източвали милиони от банката са издали следователят Георгиос Андреадис и прокурорката Елани Райку. В ареста вече са откарани бившият изпълнителен директор Клеон Пападопулос и бившият заместник генерален директор Мариос Вароцис. В момента полицейски части влизат в къщите на останалите издирвани банкери и бизнесмени.
    Според съдебната преписка, по която е работила и прокурорката Попи Папандреу в периода 2006-2011 са раздадени неправомерни кредити на стойност 500 милиона евро, от тях 200 милиона са от Пощенската каса, а останалите 300 милиона са раздавани от още 10 банки. Специално в преписката за Пощенската каса са съдействали и Банката на Гърция, както и Службата за борба с прането на мръсни пари.
    Според Банката на Гърция в преписката не трябва да се включват бизнесмените, които са гарантирали кредитите с личното си имущество, а само тези, които са взимали кредити без гаранции. Сред тях е и семейство, което се издирва от властите и което е взело кредит от 20 милиона евро.

На 20 февруари 2014 бившият директор на Пощенска каса Клеон Пападопулос бе освободен от ареста, след като даде показания по случая с отпуснатите от банката кредити. На Пападопулос е наложена забрана за напускане пределите на Гърция.
Г-н Пападопулос, който наследи Ангелос Филипидис на кормилото на финансовата институция бе обвинен за неправомерно поведение при изпълнение на служебните си задължения в степен углавно престъпление.
По-конкретно, обвинението е свързано с одобрението на един кредит и две преструктурирания в полза на бизнесмен, срещу когото са предявени обвинения по случая.
По време на показанията си Пападопулос е заявил, че кредитът и преструктуриранията му са били напълно защитени, тъй като внесените гаранции са надхвърляли стойността му в пъти, съобщава вестник "Нафтемборики".

    Адвокатите на обвинените смятат, че “случаят се раздухва, тъй като наказателните преследвания бяха придружени от заповеди за арести и много шум, като о този начин се създадоха несъразмерно големи очаквания в общественото мнение”. От друга страна прокурорите съветват да се прояви търпение, тъй като процедурата не е завършила и настояват, че действителността не може да се преиначава. Банката е ощетена, а сметката ще трябва да плати гръцкият данъкоплатец. “Ако всичко е било правилно, как стигнахме дотук”, заключават те, допълва вестник "Вима".

     Един от издирваните бизнесмени е Кириакос Гривеас и съпругата му, които имат компании в областта на здравеопазването и които в последните 3 години живеят в Лондон. За тях е издадена международна заповед за арест. Друг издирван бизнесмен е собственикът на телевизия Алфа Димитрис Кондоминас. От телевизията обаче заявиха, че Кондоминас не знае нищо по случая и че когато бъде уведомен официално, ще има и официална реакция. Според някои медии предприемачът в момента се лекува в болница с проблеми в дихателните пътища. Полицията вече охранява болничната му стая.

Според все още засекретен доклад на консултантската фирма BlackRock, изготвен по поръчка на Банката на Гърция и все още непубликуван официално, над 50 на сто от кредитите в Гърция са раздадени неправомерно, без необходимите гаранции. Очаква се до края на януари докладът да бъде оповестен официално.

Пощенската каса е третата голяма гръцка банка, която се сгромолясва под тежестта на мащабни схеми за източване на пари и създаване на кредитни милионери. Първата беше Proton Bank на бизнесмена Лаврентис Лаврендиадис, а втората - Земеделската банка.

 

Категории: Пощенска банка арести на банкери и бизнесмени кредитни милионери Клеон Пападопулос Кириакос Гривеас Димитрис Кондоминас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus