Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Athens Imperial е двадесетият закрит хотел в столицата от началото на 2011

30 Май 2012 / 13:05:28  GRReporter
1274 прочитания

Петзвездният хотел Athens Imperial в сърцето на гръцката столица на площад Карейскаки обяви фалит и ще бъде затворен от 31 май тази година. Той принадлежи на бизнес групата “Даскалонакис” и е четвъртият хотел от веригата, който затваря в последната година. Athens Imperial сега разполага с 237 стаи. Classical Acropol със 167 стаи и Fashion House Hotel със 115, които се намират на площад Омония. Въпреки, че са в сърцето на града с непосредствен достъп, както до историческите забележителности на града, така и пряка връзка с основни линии на обществения транспорт (метро, електрически влак и наземна мрежа), хотелите не успяха да задържат туристическия поток. Постоянните стачки, протести и блокади на атинския център се оказват основна причина за намалението в резервациите. Освен това, гръцките медии сочат, че холдингът “Даскалонакис” е инвестирал сериозно в развитието на конферентния туризъм. Той пострада значително повече от неспокойния климат в страната след разгара на кризата спрямо престоя в Гърция за отдих.  

Хотелът Baby Grand на улица Атинас е затворен поради ремонт, сочи официалната информация. Запознати твърдят, че основният проблем с този хотел е разположението му. Той се намира в историческия център на Атина, който все още гъмжи от престъпност и нелегални имигранти. Смята се за опасна за туристи зона и посещаемостта му е ниска, въпреки приятната атмосфера вътре в хотела.

Спадът на туристите към гръцката столица се оказа пагубен за голяма част от хотелите в Атина, а последвалата политическа нестабилност допълнително разклати решението на много чужденци от западна Европа да изберат Гърция като дестинация за годишната си отпуска. От началото на 2011 Атина загуби 20 хотела, които намалиха предлаганите туристическите легла с над 2700 или с около 22%. Загубените работни места са над 3000. Според данните на Атинската асоциация на хотелиерите посещаемостта на столицата за периода декември 2011- февруари 2012 е спаднала с 20,5% в сравнение с година по-рано. В последните три месеца Атина има най-ниската заетост на хотелските единици от всички европейски столици, като през декември миналата година този показател е бил 60,1%, а през януари 2012 е бил 38,3%.  

“Тазгодишният месец май е най-лошият досега от години. Ако месеците юни, септември и октомври през 2012 се окажат същите, това ще е катастрофално за туризма в Атина”, казва Александрос Василикос, който е председател на столичната асоциация на хотелиерите. Ръководителят на Асоциацията на гръцките туристически предприятия Андреас Андреадис подчертава, че след провала на опитите да се създаде коалиционно правителство туристическият интерес е спаднал значително.

Чуждестранните туристически опретори съветват гостите на Гърция да имат в себе си повече пари в брой през лято 2012, за да могат да си тръгнат от страната в случай, че Гърция излезе от еврозоната това лято. Този сценарии предполага, че ако се обяви връщането на националната валута, банките в страната ще затворят временно, за да предотвратят масово изтегляне на депозитите. Електронните карти ще бъдат блокирани, а банкоматите изпразнени. Тази година има опасност спадът в туристическия поток да достигне 1,5 милиона души, казват от туристическите бюра. Това ще коства на гръцката икономика около 1% от БВП.

Категории: ИкономикаКомпании Athens Imperial корпоративна група Даскалонакис Гърция туризъм криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus