Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина дава предимство на еко автомобилите

31 Август 2012 / 11:08:44  GRReporter
1721 прочитания

От понеделник трети септември се връща ограничението за влизането на автомобили в центъра на Атина. За около два месеца центърът на гръцката столица бе отворен за всички автомобили без ограничение. С края на летните отпуски столичани отново трябва да си припомнят правилата на ротационната система за влизането с леки коли в града. Според нея автомобилите с нечетни регистрационни номера могат да влизат свободно в централните части на града само на нечетни дати. Същото важи и за колите с четни номера, които могат да се движат по централните улици само на четните дати. При нарушение на тези правила шофьорите ще бъдат глобявани до 200 евро.

Освен познатите правила министерството на околната среда взе решение, че ще допуска автомобили и товарни коли до 2,2 тона в центъра на града без рестрикции, ако двигателите им отговарят на стандарта Евро5 или по-висок клас и отделят по-малко от 140g/km въглероден диоксид. С тази крачка правителството дава предимство на леките коли, които отделят по-малко вредни газове в атмосферата. Хибридните автомобили също могат да влизат в “зеления пръстен” на централна Атина без ограничение и плащат възможно най-ниския пътен данък. За останалите автомобили ограничението влиза в сила от понеделник за района между улиците Александрас, Захароф, Месогион, Фидипидос, Михалакопулу, Сп. Меркури, Вриаксидос, Имитос, Илиос, Фрадзис, Сигру, Хамостерна, Пиреос, Ира одос, Константинуполеос, Ахилеос, площад Карайскаки, Каролу, Марнис, 28 октомври (Патисион) до Александрас.

В старанието си правителството да събере колкото се може повече средства в държавната хазна предложи да се наложи данък на колите извадени от движение. В последните три години около 745 хиляди коли бяха спрени от движение, като собствениците им върнаха регистрационните номера в данъчното, за да не бъдат обложени с новите по-високи пътни данъци. През 2009 върнатите регистрационни номера са били 170 хиляди. През 2010 техният брой бе 210 хиляди, а за миналата година, когато таксите скочиха драстично бяха върнати над 365 хиляди регистрационни номера. След като колата бъде отчетена като “извън движение”, собствениците имат право да я държат на съхрание, но да не я употребяват и да не плащат данък за нея.

Приходите от събиране на пътен данък след разгара на кризата спаднаха, въпреки повишението на ставките. Финансовото министерство намери за добра идея да се опита да наложи данък и върху колите, които не са в движение. Предложенията, които се чуха бяха собствениците, които държат коли извън движение да плащат 50% от полагаемия пътен данък, като максималната сума да не надминава 100 евро.

Първи се възпротивиха на предложението депутати от Нова Демокрация. “Неприемливо, несправедливо и непосилно ще е натоварването на най-бедните гръцки домакинства с подобни допълнителни и неоправдани финансови тежести”, заяви още в средата на седмицата Йоанис Михелакис. Той се обърна към министъра на финансите Янис Стурнарас и министъра на икономиката Костас Хадзидакис с настояване да не позволяват допълнителния данък да влезе в сила. Той ще натовари хората в най-трудно социално обществено състояние, които предпочитат да се лишат от превозните си средства, защото нямат възможност да покрият исканите суми. След натиск от страна на общественото мнение финансовото министерство излезе с изявление, че темата за данъка върху колите извън движение няма никакво основание за обсъждане и никога не е била на дневен ред.

Категории: ИкономикаПазари леки коли ограничения зелен пръстен голби Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus