Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина е врящ казан

31 Август 2009 / 14:08:23  GRReporter
1073 прочитания

Атина вече се е превърнала в термична бомба показва едно от най-големите изследвания с участието на поне десет сателита и два самолета. Според резултатите от изследването градоустройството и материалите, от които са построени сградите в столицата ще повлияят за затоплянето на климата с 12 градуса в сравнение с крайградските райони.

Различните видове микротелца, които летят из въздуха на Атина функционират като парник и не оставят топлия въздух да се качи нагоре и да се махне от града. Преди около месец - на 22 юли, според изследването по програмата Τhermopolis финансирана от Европейската Космическа организация, показателите на една от термичните камери проследили температурата на Партенона и се оказало, че мраморите са с температура, която надвишава 54 градуса.

Една от наземните станции за измерване на температурата показал, че асфалтът на булевард Патисион достига до температура 66 градуса по Целзий. В същото време, когато температурата на града е 38 градуса, единственият изследователски самолет, който летял над езерото Маратон в източна Атика, измерил, че температурата на водата там е 26 градуса. В самолета се намирал и специалистът по атмосферно замърсяване проф. Спирос Рапсоманикис, които проследил най-замърсените места в Атина, които излъчвали най-топъл въздух.

„Атина по начинът по който е застроена и от материалите, които са използвани, по нищо не се различава от врящ казан."

 

Категории: АтикиАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus