Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина и Солун строят европейското Маями

22 Декември 2013 / 18:12:13  GRReporter
2958 прочитания

Крайбрежната зона на Атина ще бъде представена на международните пазари като «Европейското Маями» в рамките на рекламирането на гръцката столица като City Break дестинация.   

Това посочва председателят на Съюза на гръцките туристически компании Андреас Андреадис, добавяйки, че подобна тактика ще бъде приложена и при рекламирането на Солун като City Break дестинация с акцент върху крайбрежната зона на града. Андреас Андреадис се позовава на проучването на McKinsey, извършено по поръчка на Съюза, и изброява инициативите, които трябва да бъдат предприети с цел развитието на основните продукти на гръцкия туризъм. Представянето на крайбрежните зони на Атина и Солун са сред приоритетните дейности за развитието на City Break туризма чрез Marketing Greece, макар че за тази цел ще са необходими определени организационни действия.

Що се отнася до Атина, в програмата за представяне и реклама ще бъдат включени и островите от Аргосароническия залив.

Целите на City Break

По-конкретно за развитието на City Break туризма в двата града проучването предлага да се наблегне на чужди пазари с потенциални посетители, за които полетът ще е с продължителност до 4 часа. Също така се препоръчва създаването на богата програма със събития, от които три-четири да са традиционни ежегодни прояви, като например Атинският маратон, както и създаването на тематични маршрути с включването на различни елементи (климат, култура, нощен живот, море и т.н.).

Също така трябва да се създадат кратки тематични разходки (с продължителност 1-2 часа) в места, където е улеснен достъпът за пешеходци. Маршрутите може да се набележат включвайки подбрани забележителности и преживявания (напр. музеи, археологически обекти, крайбрежни улици и т.н.).

Заслужава да се отбележи, че във връзка с това вече е започнала една инициатива на Съюза на гръцките туристически компании съвместно с летището „Елефтериос Венизелос“ за създаването на «Карта на града» за туристите и гостите на гръцката столица.

В допълнение на това сред дейностите за развитие на градския туризъм в Гърция новият градоустройствен план за туризма предвижда модернизирането и подобряването на качеството на хотелския капацитет в градските райони, с изграждането на нови обекти с високи стандарти, паралелното премахване на остарелите обекти, и превръщането на сгради с различно предназначение в хотелски единици. Освен това за развитието на конгресния туризъм в Гърция проучването препоръчва покриването на три основни вида (здравни, технологични и научни), като бъде използвана връзката на Гърция и с други области, като земеделието и транспорта.

В проучването се предлага също така да бъде поставен акцент върху организирането на малки и средни по мащаб събития, тъй като в 85% от проявите участват до 1000 души. В този дух е и препоръката, че трябва да бъде учредено «Национално конгресно бюро» с предмет на дейност маркетинга, продажбите и промоциите за различни прояви, свързването с международни организации и координирането на местните конгресни бюра.

Новият градоустройствен план

Новият градоустройствен план за развитието на туризма също благоприятства оползотворяването на същестуващите сградни ресурси чрез превръщането на мащабни закрити спортни съоръжения (напр. съоръженията, останали от Олимпийските игри) в места за провеждане на конгреси и организиране на изложби.

Също така той насърчава създаването на съоръжения за конгресен и изложбен туризъм с по-малки мащаби в по-малки населени места, въз основа на критерии като например наличието на университет или изследователски център, наличието на някакъв основен производствен отрасъл в региона, наличието на природни или културни забележителности, исторически паметници, традиционни спортни или културни събития и др.

Музеи на морското дъно

Новият градоустройствен план предвижда също така създаването на подводни музеи с цел развитието на специфични форми на туризъм. Подводните музеи ще бъдат създадени с цел развитието на водолазния туризъм в райони с подходящи морски условия. Едновременно с това ще бъдат създадени подводни водолазни паркове в райони, които разполагат с необходимите ресурси (подводни геоложки образувания и богати екосистеми, или пък в места с подводни забележителности като корабокрушения, подводни археологически паметници и др.).

Категории: туризъм City Break дестинация Съюз на гръцките туристически компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus