Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина отхвърли предложенията на кредиторите

13 Септември 2012 / 07:09:16  GRReporter
1246 прочитания

Атина отхвърли предложенията на международните кредитори за оздравяване на обществените й финанси чрез смело намаляване на огромния държавен сектор и радикално либерализиране на пазара на труда, съобщава телевизия Скай като се позовава на неназовани източници. Премиерът Андонис Самарас още от самото начало не харесал идеите на представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, а коалиционните му партньори Евангелос Венизелос от ПАСОК и Фотис Кувелис от Демократичната левица направо заплашили с вето.
    Гърция трябва да представи план за финансови икономии за 11,5 милиарда евро, които да реализира в следващите две години. В предложенията на правителството има мерки, които кредиторите смятат за пожелателни и неизпълними. Като например ограничаването на данъчните измами. Вместо това те настояват за по-реални действия като например съкращаването на 240 000 души от общо 720 000 държавни служители и вдигане на пенсионната възраст от 65 на 67 години. Точно тези предложения обаче са неприемливи за гръцките управляващи.
    Атина трябва да получи час по-скоро нов транш от кредиторите си от 31 милиарда евро, за да не рухне изцяло икономиката й. Той трябваше да се получи през септември, отложи се за октомври, а по последни информации няма да дойде преди ноември. Според министъра на финансите Янис Стурнарас срещата на Eurogroup на 8 октомври и Европейският съвет на 18 октомври ще са решаващи за бъдещето на гръцката икономика. Финансисти от правителствения екип заявиха за GRReporter, че Атина смята за почти сигурно разсрочването на втората програма за финансова консолидация с две години и се подготвя да преговаря с кредиторите си за намаляването на лихвите от средно около 4 на сто на средно около 3,5 на сто. Същите източници твърдят, че в по-дългосрочен план страната ще предложи и един вид OSI - Official Sector Involvement - т.е. опростяване на част от дълга към държавите кредиторки.
    Засега обаче Гърция трябва да предложи разумен план за съкращаване на 11,5 милиарда евро разходи. Срещите на представителите на кредиторите днес продължават в министерствата на здравеопазването, отбраната и държавната администрация, където те посрещат със скептична усмивка предложените им от ресорните министри съкращения, защото повечето от тях също са с пожелателен характер, а не реални мерки.
    Днес в Атина пристига френският министър на финансите Пиер Московиси, за да се срещне както с гръцкия си колега, така и с премиера Андонис Самарас. Това е първото посещение на френски финансов министър в Гърция от 1998 година насам.

Категории: икономическа криза международни кредитори Янис Стурнарас Андонис Самарас Пиер Московиси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus