Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина зарита с боклуци поради поредната стачка на заетите в чистотата

09 Декември 2009 / 18:12:22  GRReporter
768 прочитания

Нова четиридесет осем часова стачка се обяви от работещите в чистотата към община Атина с основни искания да се назначат на трудови договори, а не с граждански както е до момента.  Инициативата е на Гръцката федерация на служителите и работниците и в стачката ще участват над 850 души, заети в столичното кметство, като работещите са не само от услугите на чистотата, но заети и в други сфери на общинските услуги.  В настоящата стачка ще вземат участие и 1600  държавни служители, които са с постоянни трудови договори и са членове на Синдиката на работещите в община Атина. Участието им в стачните действия е проява на съпричастност към колегите от общината и ще се изразява в четири часово спиране на работата през следващите два дни. Дневно Атина „произвежда” около 1400 тона боклук и ако стачката продължи, празничната украса по витрините ще бъде зарита зад тоновете несъбран боклук по улиците.

Първите стачни действия на работещите в услугите на чистотата бяха прекратени на пети декември тази година, след отсъждането им като неоснователни и незаконни с решение на атинския съд по жалба на кмета на Атина  Никитас Какламанис на основа - реална заплаха за общественото здраве. В изявление от тази седмица столичният кмет изглежда е променил позицията си по отношение на стачните действия, защото във връзка с исканията на работещите на граждански договор общински служители, заяви: „Разбираме проблема на стачкуващите, но отговорност за подобен род теми носи централното управление на страната, а не местната власт.”

Категории: Атина боклуци стачка на служителите по чистотата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus