Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинската борса отново тръгна надолу

08 Август 2014 / 12:08:33  GRReporter
712 прочитания

Гръцката фондова борса отбеляза девет поредни сесии в посока надолу с обща загуба от порядъка на 10%, макар че междувременно рейтингът на гръцката икономика бе повишен от Moody's и въпреки вчерашната слаба реакция на някои важни за индекса акции.

В центъра на продажбата на акции се намират четирите най-големи банки на страната и от агресивността на продажбите и обема на сделките става ясно, че продавачи са всички чужденци, които участваха в увеличаването на акционерния им капитал през април и май.

Т.е. всички онези, които не се поколебаха да вложат 8,3 милиарда евро в увеличаването на капитала на банките, допринасяйки за създаването на мита за успеха на гръцката икономика. Но не само това, те покриха с лекота големи корпоративни емисии облигации на листвани на фондовата борса компании, чийто размер достигна 6 милиарда евро.

Освен Eurobank, където чуждестранните инвеститори „взеха дори ключовете“ на банката, в останалите три банки текущите цени са под цените, на които бяха извършени увеличенията на капитала.

Стремежът към увеличаване на ликвидността се обяснява частично с геополитическите безпокойства в Украйна, Либия и Газа, както и със селективния фалит на Аржентина, затова през конкретния период и чуждите фондови борси  са отчели на свой ред осезаеми загуби. Също така на вътрешния фронт данъчният шок от единния данък върху недвижимите имоти и опасността да хвръкнат нагоре просрочените задължения към данъчните, както и трудностите засега при управлението на лошите фирмени заеми, са фактори, които напълно оправдано предизвикаха нервност сред инвеститорите.

В случая на Гръцката фондова борса обаче сме изправени пред едно истинско спиране на инвестициите, след като бяха получени дори искания за допълнителни обезпечения от страна на инвеститори, въпреки че миналата седмица бяха регистрирани сделки и с гръцки CDS след двегодишно прекъсване.

Източници на пазара отдават това „самоизключване“ на два фактора:

Първо, на евентуалното развитие на събитията в политически план, което се опровергава от управляващите, но, както подчертават същите източници, не бива да пренебрегваме факта, че ръководствата на фондовете, вложили парите си в гръцки активи, разполагат с привилегирована информация.

Второ, на предстоящите резултати от стрес-тестовете на системните банки от страна на Европейската централна банка, тъй като те се извършват в по-строги рамки – включват и регулираните заеми, и има вероятност размерът на капиталите, от които ще се нуждаят гръцките банки, да се превърне в неприятна изненада.

По този начин инвеститорите, пожелали да заложат на бързите печалби в Гърция, сега се замислят и предпочитат да увеличат наличните си средста, откъдето и идват множеството продажби на акции.

Разбира се, това теглене на средства има и друго обяснение: «Чуждестранните инвеститори да са получили уверения, че новите увеличения на капитала на банките ще се осъществят на още по-ниски цени и си осигуряват от сега средства в брой, за да оберат още един път картите на банките».

Днес в 12:56 основният индекс на Атинската фондова борса достигна 1.053,96 пункта, отбелязвайки спад от 3,38%. Стойността на сделките възлиза на 48,66 милиона евро, а обменният курс евро/долар е 1,33929 долара.

 

 

 

Категории: Атинска фондова борса спад инвеститори ликвидност продажба на акции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus