Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинската борса ще бъде понижена до напреднал развиващ се пазар

17 Август 2012 / 17:08:21  GRReporter
967 прочитания

В началото на септември британската агенция FTSE ще извърши годишната си оценка на дейността на Атинската фондова борса и по всичко личи, че гръцкият финансов пазар ще бъде прехвърлен от групата на развитите в групата на напредналите развиващи се пазари. Значителната загуба на капитализация в последните години, както и промяната в някои регулации предполагат понижението на Атинската борса.

От FTSE не одобряват налагането на нов данък върху печалбите от търговията с акции на компаниите вписани на борсата. Допълнителната данъчна тежест трябваше да влезе в сила от средата на годината, но бе отложена за началото на 2013. Подобен дебат се води от началото на годината в цяла Европа, като основен противник на облагането на акционерните печалби е Обединеното кралство. През август 2012 Франция въведе данък върху печалбата от търговията с акции на борсата. Стойността му е 0,1% от от отчетената печалба, но засега страната остава сама в тази инициатива. В случай, че гръцкото правителство последва примера на Франция и въведе данъка върху печалбите от търговията с акции, FTSE иска да се впише клауза, която да изключва чуждестранните инвеститори на Атинската борса от този товар. Асоциацията на гръцките банки подкрепя твърдението, че чуждестранните инвеститори не трябва да бъдат налагани с допълнителния данък върху печалбата от търговията с акции, защото това може да доведе до опасен отлив на инвестиции.

Крайното решение за промяната на статуса на Атинската борса ще се вземе след среща на представители на FTSE с ръководителя на Надзорната комисия на финансовия пазар, председателя на борсата и представители на финансовото министерство. “Агенция FTSE ще сложи борсата там, където международните инвеститори ни искат”, коментира пред Нафтепорики местен финансов анализатор. Притесненията на някои гръцки финансисти е, че “смъкването в ранг” на борсата може да отслаби вярата на международните инвеститори във възможностите на Гърция. От друга страна, по-резервирани специалисти отбелязват, че в сегашното състояние на Гърция едва ли може да се говори за разклащане на доверието, което вече на практика не съществува.

Въпреки това, страната има какво да предложи на международната инвестиционна общност при положение, че макроикономическите показатели се стабилизират. Засега предстои годишното road show на листнатите на Атинската фондова борса компании, които първо ще посетят Лондон на 6-7 септември, а след това и Ню Йорк между девети и 11 октомври.  “Не може да се говори за икономически ръст без инвестиции. Няма как да дойдат инвестиции без да намерим правилните инвеститори. Трябва да сме екстровертни и да се грижим за постоянната комуникация с инвестиционната общност, за да постигнем целите си”, казва председателят на Атинската борса Сократис Лазаридис.

След Успение Богородично фондовият пазар в Гърция изживя леко възкресение. В петък главният показател завърши с ръст от 1,22%, като в четвъртък бе предшестван от скок с 1,57%. Днес оборотът бе 18 милиона евро, а главният борсов показател достигна 639,27 базови пункта. С наближаване на рекапитализациите банките също отбелязват печалби, като в края на седмицата само Пиреос завърши с отрицателен резултат от -2,17%. Печеливши са ΟΤΕ (+6,38%), Coca Cola 3E (+4,73%), ДЕИ (+2,92%), Alpha Bank (+2,27и Националната банка на Гърция (+1,54%). Седмичният ръст на борсата в 3,40%, но загубите от началото на годината са в рамките 6,05%.

Категории: ИкономикаКомпании Атинска фондова борса FTSE развити пазари напреднали развиващи се пазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus