Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атински училища “dance to connect”

11 Март 2013 / 20:03:07  GRReporter
1338 прочитания

Пет училища в Атина ще участват в гръцкия вариант на проекта за танци „Dancing to Connect”. Става дума за една успешно приложена в 32 държави програма, която цели да сближи ученици от средните училища помежду им с помощта на танците. Проектът е започнал през 2006 в Ню Йорк и е резултат на дългогодишна работа в държавни училища в американския мегаполис, както посочва художественият директор на групата Battery Dance Company Джонатан Холандър. Според него тя е една от малкото програми, в които участват тийнейджъри, а не деца от основното училище.

От няколко дни Джонатан и неговата група се намират в Атина, за да организират гръцката версия на програмата. Тя е един начин да бъдат провокирани творческите умения на младите хора и те да бъдат стимулирани да извисят своя глас. „Същевременно се учат да работят в екип и да се справят с въпроси, за които вероятно им е трудно да говорят. Чувствата се пораждат от движенията“, казва Джонатан.

Групата Battery Dance Company е посетила страни в криза, работила е с етнически групи, които се намират в конфликт помежду си и е осъществила програмата в белязани със „стигма“ общности. „Понякога думите могат да станат взривоопасни като истински муниции. Но когато танцуваш с някого не можеш да се намираш в конфликт с него. Неизбежно придобивате близост, една „подялба“ на пространството и тялото. Самата същност на движението внася хармония и не оставя място на предубеждението и страха“.

Резултатите от прилагането на програмата проличават от анкетните листи, които участниците попълват в началото и в края й. Това е най-резултатният и директен начин да бъдат установени промените. Като пример Джонатан посочва предишен проект, в който са участвали тийнейджъри от Израел, Палестина и Германия.

Основният въпрос бил: „Войната ли е решението на проблемите?“. Атмосферата по време на програмата се променила рязко. В края й положителните отговори на поставения въпрос намалели с 30 на сто. Заедно с това намаляло чувството на недоверие между участниците.

В Гърция проектът ще бъде осъществен за първи път. Освен учениците от пет държавни училища в него участват посолството на САЩ, Фондацията за култура Александрос Онасис и Организацията за културата, спорта и младежта към общината в Атина.

В семинарите ще участват деца на възраст 14 – 17 години. С помощта на танцьори от САЩ и Гърция и в продължение на 20-часови интензивни репетиции те ще подготвят пет оригинални хореографии на теми, които ще изберат сами. На 13 март програмата ще завърши с официалното представяне на сцената на Фондация Онасис. Учениците от петте училища ше представят своите хореографии, а в представянето ще участват и танцьорите от Battery Dance Company.

Джонатан Холандър твърди, че няма хора, които да не могат да танцуват. „Танцът се е затворил в много страни, но всъщност е най-простият израз на хората“. Семинарите целят да засилят самочувствието на участниците, а не да предоставят поле за критика или за постигане на съвършенство.

Програмата е много по-различна от строгите и дисциплинирани уроци по танци като например в класическия балет, където е необходимо танцьорите да са на опредлена възраст, да отговарят на конкретни изисквания, да имет определени пропорции на тялото. „В „Dancing to Connect“ няма нищо такова. Програмата се занимава с глобалността на движението и сближаването между хората. Всички предразсъдъци остават вън от вратата“.

Категории: ТанцОбщество тийнейджъри Dance to Connect Battery Dance Company гръцки училища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus