Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Христос отново разпнат… в Крит

15 Февруари 2016 / 19:02:20  GRReporter
1197 прочитания

Почти 60 години след филма на Жюл Дасен едно от най-известните произведения на Никос Казандзакис „Христос отново разпнат” ще излезе отново на кино екраните. Този път режисьор ще бъде нашумелият през последните години критянин Тодорис Пападулакис, чиято звезда изгря на снимките на сериала „Острова” по едноименния роман на Виктория Хислоп.

Споразумението за създаването на филма между режисьора и издателство „Казандзакис” бе представено официално със съдействието на областната управа на остров Крит, съобщи гръцкият всекидневник „Етнос”.

„Поверяваме на талантливия режисьор Тодорис Пападулакис едно от най-големите и значими произведения на световната литература – „Христос отново разпнат”, което е актуално и днес във връзка с хуманитарното измерение на бежанската криза. Надявам се филмът да достигне до сърцата на хората и да предаде тревожния въпрос на Никос Казандзакис за това дали Христос е осъден да бъде разпнат завинаги? Как може обичта да разцъфне в човешките сърца в този свят?”, заяви издателката и титуляр на произведенията на световноизвестния писател Ники Ставру.

От своя страна режисьорът изрази радостта си, че му се предоставят правата, за да филмира творбата на Казандзакис. Според Пападулакис „целта е да изследваме смисъла, съдържанието и морала на начина на писане на Никос Казандзакис в една съвременна рамка. Една от уникалните ценности на писателя е била свързана с това, че нещата, които е писал тогава имат съвременен отзвук по отношение на бежанската криза и други проблеми на нашето време”.

Сюжетът

В романа си Никос Казандзакис разказва историята на гръцкото село Ликовриси в Анадола, чиито жители следват вековната традиция да правят възстановка на Христовите страсти през седмицата преди Великден. Пристигането в селото на група подгонени от турците гърци разделя Ликовриси на две. Докато свещеникът и знатните жители гонят новопристигналите, жителите, които по време на възстановките играят ролите на Христос и Апостолите се опитват да им помогнат. Когато възниква конфликт между озверелите от продължителния глад бежанци и жителите на селото онези от тях,  които се готвят да представят живота на Христос в една мистериозна театрална възстановка са напълно отдадени на своята мисия. Те се идентифицират с предоставените им роли така драмата на Страстите Христови се превръща в реалност. 

Категории: Кино филм Христос отново разпнат Никос Казандзакис бежанска криза Тодорис Пападулакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus