Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинският туризъм в най-лошо състояние от последните петнайсет години

22 Февруари 2010 / 16:02:30  Виктория Миндова
2422 прочитания

Икономическата криза, обществено-социалната нестабилност и високата престъпност в столицата са основните причини за спада от 10,2% в оборота на атинските хотели. 2009  е най-лошата в търговско отношение година от последните 15 години, като отбелязва  най-ниски приходи през този период за столичните хотелите бе заключението на Янис Речос председател на Съюза на атинските хотелиери. Според данните предоставени от съюза средната посещаемост на столичните хотели е паднала от 68% през 2008 година на 60,9% през 2009 година. Най-засегнати са високият клас хотели, които за цялата година са приели посетители на половина по-малко от пълния им капацитет. Загубите отбелязани през този период са довели и до неизбежните съкращения в персонала. Почти четири хиляди души или около 25% от работещите в туристически обекти в Атина и Атика окръг  са били освободени в резултат от трудната финансова ситуация.

„Допълнително повишаване на оперативните разходи на хотелите и евентуално покачване на Данък добавена стойност за туристическите услуги би било катастрофално за икономиката на страната. За разлика от други европейски страни, туризмът в Гърция е от изключителна важност за възвръщане на конкурентоспособността на страната. Всяко повишаване на ДДС застрашава жизнеспособността на бизнеса,” бе категоричен Речос.

Друг важен въпрос, който бе поставен на пресконференцията бе проблемът с престъпността в столицата. От съюза изявиха острото си недоволство от липсата на конкретна държавна политика за възпрепятстване на нарастващата вълна от насилие и престъпност в столицата. Янис Речос цитира някои от най-посещаваните туристически сайтове в интернет, където центърът на Атина и по-точно районите около площад Омония са определени като едни от „най-опасните места в Европа.”

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus