Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атиняните не вярват, че полицията ще се справи с нелегалните имигранти

30 Март 2012 / 21:03:18  Анастасия Балездрова
3570 прочитания

С непрекъснат ритъм продължават полицейските акции в широкия център на Атина. Полицаите се намират във всички квартали, където живеят компактен брой имигранти, като водещи сред тях са площад Омония, районът около Икономическия университет на улица Патисион, квартал Кипсели и Юридическият факултет. 

По данни на Главното полицейско управление на област Атика в третия ден от започването на операциите с назадничавото прозвище „метла” в тях са участвали 403 полицаи. Начинът им на действие е прост: Те се разхождат и спират за проверка имигрантите. Ако установят, че нямат документи или тези, които имат не са редовни полицаите ги отвеждат до автобусите. След това ги отвеждат до различни полицейски участъци.

След кратко прекъсване през обедните часове проверките се подновиха. Едно от местата, което заеха полицаите бе площад Анексартисиас (Независимост), по-известен като площад Ватис. Органите на реда спираха минаващите от там чужденци и проверяваха документите, които те им представяха. Други техни колеги обикаляха улиците със специално обучени кучета, за да открият жилища, в които са складирани наркотици. Под „прицела” им бяха и амбулантните продавачи на фалшиви копия на маркови продукти. След като ги събираха на групи от по няколко десетки, имигрантите се качваха на полицейските автобуси. Много от тях криеха своите лица от камерите и фотографските обективи.

Оператор: Василис Вафидис

Площад Ватис е от години един от най-маргинализираните райони в центъра на Атина. Мястото винаги е било свърталище на хора със склонност към престъплението и е известен като сборно място на наркозависимите в столицата. Според жителите и хората, които работят там обаче през последните години обаче ситуацията се е влошила много.

Г-жа Мария живее на площад Ватис през последните 48 години. Семейството й държи едно от ресторантчетата, в което тя е работила за дълги години. „Обирали са ме много пъти. Веднъж нахлуха в апартамента ми, докато съм било долу в ресторанта. Бяха задигнали всичко, което са могли да вземат. Друг път бях получила пенсията си и ме причакаха във входа. Не само я взеха, но и ме удариха. Цялата лява страна на лицето ми беше посиняла”. 80-годишната жена разказа как й се налага да взема такси, за да отиде до църквата и винаги си търси компания, за да се върнат заедно в тъмните и често опасни улички.

„Полицейските акции няма да решат проблемите в центъра”, е категоричното мнение на нейната снаха, която отваря заведението всяка сутрин в 05:30. „Страхувам се, но няма как иначе, от това заведение живеем. Идвам с автобуса и нося чанта единствено, за да вземат нея и да избегна риска да ми нанесат побой или да ме наранят”. Тя разказва, че проблемите са започнали след Олимпийските игри през 2004, когато в Гърция започна големият поток от нелегални имигранти. „Истината е, че нямаме никакви проблеми с хората от Бангладеш и Пакистан. Много от тях имат магазини в съседство и сме в съвсем нормални отношения. От опита си и от това, което чувам мога да кажа, че тези, които създават проблемите са имигрантите от Алжир и Мароко, както и тези от Афганистан”. Хората от квартала разказват и за вътрешни дрязги между имигрантите. „Веднъж двама афганистанци буквално обърнаха с краката нагоре един човек от Бангладеш, за да вземат всичко, което носеше в себе си”.

„Друг много сериозен проблем са проститутките, които заемат тротоарите и стоят буквално пред входовете на магазините. Какво ли не сме виждали през годините тук. Веднъж двама мъже пребиха една жена на отсрещния тротоар рано сутринта. Исках да извикам за помощ, но не виждах кой би могъл да се спусне, за да помогне и замълчах, защото бях съвсем сама”. Най-сериозният проблем според нея обаче са наркозависимите, много от които „далеч не са „добри и жервти”, както ги представят някои. Ако не успеят да вземат дозата си те причакват и заплашват да те убодат с използвана спринцовка, за да ти вземат дори и едно евро. Какви клиенти да дойдат тук, когато докато се хранят някой минава и им задига храната от чиниите. Веднъж едно младо момче, след като наблюдаваше за известно време двойка чужденци, които обядваха си тръгна и след няколко минути прехвърча тичайки с цел да открадне техния фотоапарат. Човекът обаче явно беше предупреден и беше го беше завързал за стола си и така осуети намеренията на крадеца”.

Други жители на квартала обаче са на мнение, че полицията дори е закъсняла да проведе тези операции срещу нелегалните имигранти. „Имигрантите, които имат работа да останат. Но онези, които нямат трябва да си отидат. Ако нямаш средства да живееш неминуемо ще прибегнеш до кражбата. Омръзна ни да живеем в страх и несигурност”, каза г-жа Николета. Тя разказа, че вече отдавна не носи никакви бижута, които крадците дърпат директно от ушите и шиите на своите жертви. „Нося чантата си в торбичка, за да не личи, че имам портмоне”. Тя също смята, че акциите се правят с предизборна цел, но въпреки това има надеждата, че ситуацията може да се промени. „Във всеки случай е повече от ясно, че действията на министъра са породени от непопулярните икономически мерки и най-вече от покачването на процента на одобрение на „Златна зора” в центъра на Атина”.

Категории: Криминална хроникаОбщество нелегални имигранти полиция проституция наркозависими престъпност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus