Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Авиокомпания Олимпик: От Онасис в ръцете на Вгенопулос

07 Март 2009 / 17:03:53  GRReporter
2756 прочитания

Мария Спасова

            Гръцкото правителство ще продаде авиокомпания Олимпик на гръцко-дубайската Marfin Investment Group, след драматични преговори за раздържавяването на националния авиопревозвач. Въпреки, че официалното съобщение се очаква в понеделник, всички индикации показват, че в крайна сметка екипът на Костас Караманлис се спира на офертата на MIG, която е на стойност 177,2 милиона евро.

            Всъщност драмата с приватизирането на авиокомпания Олимпик има многогодишна история и на няколко пъти правителство и инвеститори са били на крачка от подписването на сделката, но така и никога не се стигна до финализирането й. В последните седмици обаче драмата се превирна в инвеститорски екшън. В началото на февруари правителството обяви, че търгът за продажбата на Олимпик е приключил без успех и нито една от предложените оферти не отговаря на изискванията. След приключването на търга Marfin Investment Group депозира офертата си, която беше леко по-висока от минималната, зададена от правителството. Тогава президентът на MIG Андреас Вгенопулос поиска и правителството му даде три седмици отсрочка, за да финализира сделката. Точно преди да приключат трите седмици, в сряда 4 март, едновременно подадоха оферти и авиокомпаниите Aegean Airlines и Chrysler Aviation.

            Това развитие на нещата постави в трудна позиция правителството на Костас Караманлис и изнерви президента на MIG Андреас Вгенопулос, който постави ултиматум пред правителството – или казвате какво решавате до петък 06.03., когато изтичат трите седмици отсрочка, или си оттеглям офертата. Обективно погледнато най-изгодна е офертата на Aegean Airlines – предлаганата цена е най-висока, освен това е предложена от авиокомпания, която на два пъти – през 2004 и през 2008 е избирана за авиокомпания на годината. Развива се бързо и е финансово устойчива. Недостатъкът на офертата на Aegean Airlines е, че като купува Олимпик тя ще стане монополист на гръцкия пазар. Вярно, компанията се ангажира да замрази цените на билетите до края на 2010, а също и да се откаже от част от вътрешните полети за сметка на нови авиокомпании, но процентите са си проценти и те сочат монопол.

            Офертата на Chrysler Aviation е финансово по-скромна, но затова пък няма опасност от монополизъм. Някъде по средата се намира офертата на Андреас Вгенопулос, чийто основен недостатък е, че Marfin Investment Group няма опит в авиационния бизнес, който е специфичен  и изисква различна подготовка и различен бизнес подход. А колко е важно това всички в България знаем, тъй като едва ли някой от нас ще забрави скоро какво се случи с авиокомпания Балкан, след като попадна в ръцете на Гад Зееви. Андреас Вгенопулос обаче разбира от други неща – веднага се ангажира да задържи броя на работещите в Олимпик от порядъка на 5000 души. В негова подкрепа излязоха и пилотите на Олимпик, които заплашиха с бойкот, ако правителството продаде компанията на Aegean Airlines.

            Гръцкият национален авиопревозвач е основан на 6 април 1957 година от легендарния Аристотел Онасис. Първият й полет е от Атина до Солун със самолет Douglas DC-3. През 60-те години авиокомпанията става най-бързо развиващата се в света, в чиито самолети се возят най-големите знаменитости, а костюмите на екипажа носят подписите на Коко Шанел и Пиер Карден. През 1975 година Олимпик преминава в ръцете на гръцката държава. Възходящото й развитие продължава още няколко години. След 2000 година обаче тя се превръща в постоянно бреме за държавния бюджет, а приватизацията й стои като гордиев възел пред гръцките правителства.

            И така, от понеделник авиокомпания Олимпик ще премине в ръцете на Андреас Вгенопулос, адвокат по образование и мъж с ясно изразени цели и интереси. Той безспорно ще внесе своя стил в развитието и облика на гръцкия национален авиопревозвач. Доколко успехът ще бъде на негова страна, предстои да видим в бъдеще.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus