Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Балканската политика на гръцките банки

23 Ноември 2014 / 14:11:16  GRReporter
2198 прочитания

Драстично намалява присъствието на гръцките банки в района на Югоизточна Европа заради плановете за преструктуриране под надзора на Главната дирекция по конкуренцията на ЕК.

Осъществяването на тези планове е обвързващо за ръководствата на банките, дори и ако икономическите условия за страната и банките се подобрят значително. Това ще сложи край на амбициите за господство на гръцките банки в района. Ако банките не изпълнят графика на дейностите, договорен с Европейската комисия, тогава Главната дирекция по конкуренцията може дори да придобие контрол над акциите на банките. Представители от сектора признават, че разширяването в чужбина, извършено по впечатляващ начин от средата на 90-те години до 2008 не довело до очакваните резултати.

Основната идея при експанзията на гръцките банки е била, че страните от балканите, след падането на Берлинската стена и въвеждането на пазарна икономика, ще имат високи темпове на развитие. Банките, чрез големите инвестиции в съседните страни са се надявали, че когато местните пазари узреят, това ще доведе до големи дългосрочни печалби. Всички големи гръцки банки пристъпват към разширяване. След 2000 няма година, без някоя гръцка банка да не купи чужда банка или да не основе банка в чужбина.

Върхът на разширяването е през 2006, когато са закупени 7 чужди банки –в България, Украйна, Румъния, Сърбия и Турция, които разполагат с мрежа от 800 клона и 13 890 служители. За тези покупки са похарчени над 3 милиарда евро. В края на 2007 гръцките банки контролират банки в 15 страни, с 3500 клонове и над 42 000 служители, а активите им надвишават 90 милиарда евро. Но очакванията на гръцките банки не само не се осъществяват, а през последните 3 години те се борят за оцеляването си.

Националната банка: остава със силни позиции на турския пазар

На пръв поглед изненадващо е, че през годините на кризата присъствието на банката на чуждите пазари не само не се свива, а значително се разширява. Активите на банковата група от 26,6 милиарда евро в края на 2008 се увеличават на 37,9 милиарда през септември 2014, а увеличението е 42,5%! Това се дължи на Finansbank, дъщерната банка в Турция, чието развитие надминава очакванията. Ръководството на Националната банка избира турския пазар за развитието на международните си дейности.

Както е договорено с ЕК, Националната банка запазва 60% от Finansbank, но ще отстъпи или ще ограничи дейностите си в България, Сърбия, Македония, Румъния, АЛбания. Това е трудно решение, защото в Македония и България например банката има голял дял от местните пазари. Но турският пазар е стратегически избор, както заради размера му, така и заради позициите на Finansbank. Турция е един от най-големите и динамични пазари и не може да се сравни с никоя от страните в региона. Турският пазар носи 83% от органичните приходи на групата от дейности в чужбина. Кредите в Турция в края на деветмесечието са около 18,9 милиарда евро срещу 6,2 милиарда в останалите балкански страни.

ALPHA BANK : стратегическо присъствие в Румъния и Кипър

Alpha Bank е банката, направила първите крачки в района. През 1994 създава Banca Bucuresti в Румъния. Тя е първата чужда банка, навлязла на румънския пазар след края на режима Чаушеску. Банковата група е избрала като стратегически пазарите в Румъния и Кипър, на които има най-силно присъствие. Вече се е оттеглила от Турция и Украйна, и значително ще намали присъствието си на пазарите в България, Албания, Сърбия и Македония.

Според данните за деветмесечието групата е раздала кредити в размер на 5,15 милиарда евро в Кипър и 2,9 милиарда в Румъния. В останалите страни кредите са съответно: 668 милиона евро в България, 767 милиона в Сърбия, 373 милиона в Албания и  68 милиона в Македония. Тоест, от общото портфолио от 10 милиарда евро в чужбина, 8 милиарда засягат Кипър и Румъния.  В Кипър банката притежава 8% от общия банков пазар, има 29 клона и 968 служители. В Румъния Alpha Bank контролира 5,8% от пазара, има 149 клона и 2011 служители.

Банка Пиреостри решаващи страни

Управлението на банковия холдинг е избрало Румъния, България и Кипър като стратегически пазари, запазвайки обаче присъствието си и в останалите страни. Банката планира да отстъпи от пазарите в Египет и Украйна, където така или иначе има малък дял под 1%.

Според данните за първите 6 месеца на 2014 пазарният дял на банката при кредитите е 8,3% в Албания,  4,4% в България, 1,4% в Кипър, 0,8%  в Египет, 3,2% в Румъния, 3% в Сърбия и 0,2% в Украйна.

На около 1.8 милиарда евро възлизат активите на банката в Румъния, 1,78 милиарда- в България. 743 милиона евро в Албания, 181 милиона в Украйна,  514 милиона в Сърбия,  899 милиона в Египет и 1,2 милиарда в Кипър.

В края на март 2014 клоновата мрежа на банката включва 1374 клона, от които 964 в Гърция. Банката има 22 402 служители, от които 16 454 в страната, а останалите в чужбина.

EUROBANK намаляване на активите като антидот срещу кризата

Групата Eurobank  през последните години е напуснала пазарите в Полша и Турция, и ще направи това и в Украйна.

Активите на банката в чужбина са намалели от 21,2 милиарда евро през 2008 на 12,5 през септември 2014. Споразумението на баката с ЕК предвижда и по-нататъшно намаление на присъствието в чужбина с 29%. Активите на банката в чужбина не трябва да надминават 8,77 милиарда евро през лятото на 2018. Ръководството се е съгласило да запази присъствието си в България, Румъния, Сърбия, Кипър, но да намали активите си там.

Категории: балкански пазари банка Пиреос Национална банка Eurobank Alpha Bank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus