Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банка Пиреос и държавата в спор за приватизацията магистрала Егнатия

27 Ноември 2012 / 20:11:32  GRReporter
2108 прочитания

Банка Пиреос подаде иск в Районния съд в Атина срещу компания Егнатия одос, държавата и Фонда за управление на публичната собственост. Финансовата институция изиска да се обяви за невалиден договора за заем, според който банката е отпуснала 250 милиона евро, за да се довърши магистралата през 2006. Погасяването на заема идваше от приходите от магистралната такса, която най-вероятно вече няма да може да получава, щом националната пътна артерия премине в частни ръце.

Освен иска в Районния съд, Пиреос подаде иск в Държавния съвет (Върховен административен съд), с който настоява да бъде анулирано решението на министерската комисия за прехвърляне на собствеността на магистралата от държавата в ръцете на приватизационния фонд. Банката настоява да й се върнат парите, щом се променя собствеността и няма гаранции, че новият собственик ще поеме погасяването на задълженията.

Магистрала Егнатия е с обща дължина 670 километра и свързва окръг Игуменица на запад с окръг Еврос на изток. Минава през Теспротия, Еврос, Теспротия, Янина, Гревена, Козани, Иматия, Солун, Кавала, Ксанти, Родопи до Еврос и е една от най-важните национални пътни артерии. Изграждането на Егнатия с вертикалните й оси струва на Гърция до момента около шест милиарда евро, предава Етнос.

Съюзът на служителите във фирмата, която управлява магистралата също се организираха срещу приватизацията. Те се позовават на съществуващата законова рамка, според която магистралата е собственост на държавна компания с ограничена отговорност. Прехвърлянето на собствеността й не може да стане с министерско решение, а чрез продажба от фирмата-собственик (“Егнатия одос” АД) или чрез отчуждаване.

Освен това изграждането на Егнатия до голяма степен е направено с европейски средства. Според съществуващата законова рамка в Европейския съюз, държавата е задължена да задържи магистралата под обществен контрол за конкретен период от време след построяването й, който още не е изтекъл, настояват служителите. В допълнение съюзът казва, че с приватизацията на Егнатия новия собственик ще поеме само активите на фирмата. Кредитите за построяване на магистралата ще трябва да се изплатят от джоба на данъкоплатците и достигат обща стойност 600 милиона евро. Копие от доклада на съюза на служителите е изпратен и до Европейската комисия, предава Вима.

Срещу държавата се изправя и фонд “Пътища”. Той подаде иск за анулиране на прехвърлянето на отсечката Халастра-Евзони към приватизационния фонд. Организацията настоява Държавният съвет да отмени пуснатите в процес действия и да потърси отговорност за нарушаване на закона за собствеността както от Министерството на развитието и инфраструктурата, така и от ресорния министър.

През 2010 правителството възлага ремонтните работи за модернизацията на пътя Халастра-Евзони на фирма “Егнатия одос” АД с държавна поръчка. Собствеността над пътната отсечка остава на фонд “Пътища”. В последствие прехвърля магистрала Егнатия и отсечката Халастра-Евзони към приватизационния път без да се съобразява с това, че двете пътни инфраструктури имат различни собственици. От фонд “Пътища” настояват, че прехвърлянето е противозаконно и не може да бъде извършено.

Категории: ИкономикаКомпании Егнатия приватизация Пиреос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus