Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банките и приватизациите във фокуса на Тройката

24 Септември 2013 / 18:09:35  Анастасия Балездрова
817 прочитания

Ускорение в изпълнението на програмата за приватизации препоръчаха представителите на надзорната Тройка по време на срещата си с представители на фонда за приватизации. Според източници пратениците на кредиторите на Гърция са ги призовали да намалят политическия контрол и да задействат по-бързо процесите за продажбата на държавното имущество.

На срещата фондът за приватизации бе представен от управителния директор Янис Емирис, след оставката на доскорошния председател Стелиос Ставридис. Появилите се в гръцката преса съобщения, че най-вероятно начело на фонда ще застане чуждестранен технократ, а седалището му ще бъде преместено в Люксембург засега не се потвърждават. Като най-вероятен претендент за позицията се очертава Костас Маниатопулос, който в момента оглавява компанията „Държавни имоти”.

Според европейски източници, управителният директор е заявил пред представителите на Тройката, че новата цел на фонда за приватизации за набавянето на около 1,5 милиарда евро до края на тази година е постижима.

От своя страна представителите на кредиторите са изразили безпокойството си от забавянето на много приватизации,най-вече на недвижимо имущество,  както и от факта, че фондът е без председател вече повече от месец.

През 2014 гръцкото правителство цели приходите от приватизации да достигнат до 2,5 милиарда евро. Затова Тройката и представителят на фонда обсъдиха повторното започване на конкурса за гръцката компания за природен газ ДЕПА, продажбата на железниците ТРЕНОСЕ и компаниите за водоснабдяване в Атина и Солун, както и оползотворяването на пристанищата. На срещата е била обсъдена също продажбата с обратен лизинг на 28 държавни имота, които бяха блокирани от липсата на председател на фонда, което прави невъзможно свикването на заседания на управителния съвет.

Следващата среща на представителите на кредиторите бе с членовете на Фонда за финансова стабилност и основна тема на дискусия реформите в банковия сектор и промените във функциите на фонда. До момента няма информация за резултатите от срещата.

По-рано днес центърът на Атина бе скован за няколко часа от протестното шествие на около 3 000 държавни служители. То бе организирано в рамките на обявената от синдиката на работещите в държавния сектор АДЕДИ 48-часова стачка.

Протестиращите се събраха на централния площад Клавтмонос и с лозунги срещу режима на мобилност и предстоящите уволнения в държавния сектор потеглиха на шествие към министерството на административната реформа.

Сред протестиращите се намираха служители от различни министерства, учители, служители в общините, в осигурителните каси и висшите и полувисшите учебни заведения.

Целта на протестиращите бе да изразят недоволството си от промените в държавния сектор по време на срещата на представителите на Тройката с министъра на административната реформа Кириакос Мицотакис.

Ведомството се охраняваше от многобройни полицейски отряди, които бяха паркирали върху булеварда три полицейски автобуса, за да не позволят на никого да достигне до входа. Стачкуващите викаха лозунги срещу правителството, кредиторите и министъра, но нямаше напрежение или сблъсъци с полицията.

В същото време стана ясно, че по време на срещата гръцкото правителство е поискало отсрочка от два месеца за втората „вълна” от държавни служители, които трябва да преминат в режим на мобилност. Мярката ще засегне общо 12 500 служители. Дали кредиторите ще приемат срокът да бъде изместен от декември 2013 на февруари 2014 ще стане ясно по време на следващата среща с представители на гръцкото правителство в петък. 

Категории: Политика надзорна Тройка кредитори държавни служители протестно шествие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus