Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банковата система придобива нови сили

18 Юни 2013 / 18:06:35  GRReporter
1092 прочитания

Гръцката финансова система влиза в нов етап от своето съществуване след края на рекапитализацията. Националната банка на Гърция и Alpha bank приключиха и събраха 10% от собствения си капитал от нови частни инвестиции и вече са готови да посрещнат предизвикателствата на пазара по-лесно. Сега остава да приключи с повишаването на акционерния си капитал и Пиреос, която според специалисти също няма да има проблем в набирането на частни средства. Пиреос подсигури гърба си след сключването на споразумение на BCP и Societe Generale и се очаква да е третата голяма търговска банка в страната, която избегна национализацията.

Финансови анализатори цитирани от изданието Вима подчертават, че след три години изолация от капиталовите пазар, банките отново ще могат да се върнат към нормално функциониране. Според същите източници, набавянето на средства от частни инвеститори е гаранция за доверието, което гласуват инвеститорите на гръцките банки.

В рамките на програмата за набиране на свежи частни капитали Националната банка на Гърция привлече над 500 милиона евро от чужбина, което не остана незабелязано в страната. Председателят на централната Банка на Гърция Георгиос Провопулос изрази удовлетворението си от успеха на местните институции. Надзорният орган оценява, че рекапитализацията на системата полага основите за по-нататъшно нормализиране на дейността на банките, които отново ще могат да се заемат с основната си задача - финансирането на реалната икономика.

В момента трябва да се изясни кои ще са кандидатите за закупуването на държавните банки – Пощенска каса и национализираната Proton Bank. Първа в списъка в продажбите е предлагането на Пощенската каса. За нея се очаква да се обяви официален търг в средата на лятото, консултант по който ще е Goldman Sachs. “Всичко, което се предлага от Фонда за финансова стабилност представлява интерес за нас”, заявяват позицията си от Националната банка на Гърция. Фондът за финансова стабилност е главен акционер в държавните банки и в тези, които бяха спасени от фалит в последните две години.

Единствената голяма финансова институция, която реши да не търси помощ от частни инвеститори беше Eurobank. Тя получи стопроцентова помощ от Гръцкия фонд за финансова стабилност и заради това беше национализирана. Началният план на ръководителите на фонда беше да слеят Пощенска каса с Eurobank, за да създадат по-примамлива оферта за чуждестранните инвеститори на гръцкия пазар. След заявяването на интерес към Пощенска банка, този план отпадна и сега държавата ще предлага по отделно двете институции за продажба.

Запознати твърдят, че предстои първо продажба на дъщерните дружества и компании в чужбина, а след това допълнително оптимизиране на оперативните разходи вътре в страната, за да може банките да станат възможно най-привлекателни за новите кандидати. Засега Eurobank обяви, че е събрала 307 милиона евро капитал от обратното изкупуване на акции.

Междувременно Ройтерс предава, че процесите по обединението на банковата система в рамките на еврозоната ще закъснее с три месеца. Вместо през лятото на 2014, както предвиждаше началния план, първи резултати ще има през септември следващата година. Това се дължи на възможни закъснения при изготвянето на правната рамка за дейността на Европейската централна банка, която ще играе решаваща роля като надзорник на системата. Централизирането на европейската банкова система ще започне след изясняването на правните процедурите около проекта и се очаква да завърши с окончателното гласуване на пленарно заседание на Европейския парламент след малко повече от година.

Категории: ИкономикаКомпании банки рекапитализация Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus