Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банковите заеми на партиите под лупата на икономическите прокурори

16 Януари 2012 / 12:01:23  GRReporter
1467 прочитания

Пет гръцки банки разследват по случая с финансирането на парламентарните партии небеизвестните икономически прокурори Григорис Пепонис и Спирос Музакитис. В спешно писмо до финансовите учреждения те поискаха данни за договорите за заемите, отпуснати на политическите партии през последните 15 години. Банките ще трябва да инфомират съдебните магистрати и за това дали заемите в размер от милиони евро се изплащат в срок от парламентарните сили.

В същото време министърът на вътрешните работи Тасос Яницис внесе в парламентарната комисия за институциите и прозрачността данни за държавното финансиране на партиите. През 2010 то е било 48,8 милиона евро, а през тежката 2011 дори се е повишило до 54 018 624 евро. През 2009 обаче държавата е била още по-щедра към партиите. Тогава финансирането достигнало 68 208 000 евро.

Според представените от независимия депутат Елевтериос Авгенакис договорите за заеми към партиите ПАСОК, Нова демокрация, Комунистическата партия и Синаспизмос и то само от четири банки надвишават сумата от 230 милиона евро. Една друга частна банка е отпуснала заем в размер 600 000 евро на голяма партия през декември 2011, а през последните две години е отпуснала на четирите парламентарни сили девет милиона евро. От тях единствено Комунистическата партия е дала предметна гаранция под формата на ипотека на недвижим имот. Останалите три партии са взели парите на база правото им на държавно финансиране.

В рамките на съдебното разследване министерството на вътрешните работи и парламентарната комисия за институциите и прозрачността обсъждат възможността финансирането към партиите да бъде намалено с 25 на сто. Причината е не само икономическата криза, но и общественото недоволство за милионите, които се отпускат на партиите на фона на непрекъснатите орязвания на заплати и пенсии през последните две години.

Според източници показания по случая вече са дали депутатът Елевтериос Авгенакис, както и преподавателят по конституционно право Николаос Аливизатос. Прокурорът Григорис Пепонис е разговарял с него за свързаното с финансирането на партиите законодателство, както и за правния статут на партийните апарати. От своя страна депутатът е предоставил на прокурора въпросите си към парламента във връзка с финансирането, отпускането на заеми към партиите и получените от тях милиони.

Според показанията на Елевтериос Авгенакис това, което се търси в случая е „дали партиите изплащат заемите си редовно, какви гаранции е дала всяка от тях и кои са били отговорните за отпускането на заемите лица от страна на партията и финансовата институция”. Депутатът е призовал прокурорите да разследват също дали има и други банки, които са заели средства не само на партиите, но и на свързаните с тях фондации и институти.

„Към същата категория спадат неправителствените организации, които са свързани с фондации и също са получили държвно финансиране. Според информацията от министерството на вътрешните работи през 2011 са били отпуснати пет милиона евро на фондации с цел провеждането на изследвания”, посочил Елевтериос Авгенакис.

Според предоставената от него информация гръцките партии са взели заеми от банките Агротики, Marfin Egnatia bank, Пиреос и Националната банка на Гърция. Договорите по заемите изтичат в периода 2013-2015. Най-скорошните заеми са били отпуснати от банка Атикис и са в размер девет милиона евро. От тях пет милиона са били отпуснати на ПАСОК, чийто договор изтича в края на годината, два милиона на Нова демокрация с договор до края на 2014, 1,8 милиона на Комунистическата партия и около 400 000 евро на Синаспизмос.

Отговорният за финансите на ПАСОК партиен представител вече е информирал в писмо банката, че вноската ще бъде платена в началото на февруари. Според високопоставен представител на банката лихвите по заема са вече внесени. Той посочил, че за одобрението на заемите „е отговорна Комисията за финансирания на банката, която е преценила по обективен начин и без намесата на високопоставени фактори”.

Категории: Политика партии държавно финансиране банкови заеми реални и морални гаранции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus