Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банковото бъдеще е в смартфоните и таблетите

11 Юли 2013 / 13:07:57  Виктория Миндова
1051 прочитания

Повече от милиард хора в света ползват дигиталните технологии всеки ден. “Ние имаме дигитален живот. Това е новата ни реалност. Тя изисква от компаниите, включително и банките да намерят начин да предоставят услугите си на мобилни и други дигитални носители за улеснение на клиентите”.

Това са думите на Рей Пинаки, който е старши директор за Европа, Близкия Изток и Африка в компанията SAP. Той беше един от участниците на Digital Banking Money Conference 2013, която се проведе в Атина тази седмица. Компанията обслужва над 100 клиенти от 27 страни и има сериозен опит в разработването на цялостни дигитални мрежи за обслужване на банки и предоставяне на дигитални банкови услуги.

Пинаки заяви, че 4,5 милиона души в Холандия ползват мобилната услуга за плащане на сметки. Тази тенденция се разраства в целия свят. Затова дигиталните услуги, които банките предлагат трябва постоянно да се развиват и да се подобряват, за да отговарят на нуждите на клиентите, казва специалистът.

Най-често срещаните мобилни услуги, които предлагат IT-специалистите за създаване на дигитално управление на банките са e-banking, bankers app, mobile banking, security, social media, call centre, ATM/FOS. За разлика от по-голямата част от услугите, bankers app служи на банкерите, за да управляват по-лесно информацията на клиентите си от мобилните технологии (смартфони и таблети), които ползват.

Социалните медии в банкирането също може да изиграят важна роля в развитието на пазара. Компанията може да предложи предлагането на автоматични услуги само съдейки по статуса на своите клиенти. “Ако кача пост на моята фейсбук страница, с помощта на връзката със социалните медии, банката може да ми предложи например застраховка за пътуването ми”, поясни Пинаки. Социалните медии дават съвсем ясна информация за нуждите и желанията на потребителите в реално време. Тази информация може да е в услуга на банковата система, както вече се ползва за други търговски компании.

В Гърция около 50% от собствениците на смарт телефонии ползват e-banking, сочи проучването на PollFish. Само 30% от тях ползват mobile banking, докато в САЩ този процент надминава 50%. Седем на всеки десет ползватели на e-banking, не ползват банкиране и на мобилния си телефон. По-голямата част от тези, които ползват мобилната банкова услуга са така наречените power users. Те извършват над десет транзакции на месец през mobile banking услугата. “Както разбирате въпреки, че e-banking услугата е широко разпространена, хората в Гърция все още избягват да правят банкиране по мобилния си телефон, въпреки че това може много да улеснени ежедневието”, каза създателят на агенцията PollFish Янис Пападакис.

Еспен Трей, който е управляващ директор на First Data Hellas е категоричен, че бъдещето на банките е в мобилните технологии. "Всички от нас имат няколко кредитни и дебитни карти в портфейла си", отбеляза той. Бъдещето на картите като Виза, Мастер, дори и на електронната карта за градския транспорт е да бъдат събрани в дигитален формат в мобилните ни телефони, казва бизнесменът.

Специалистът смята, че е време бизнесмените, предприемачите и банкерите да задействат новите тенденции и да дадат възможност на клиентите си да извършват плащания и покупки само с притежанието на мобилния си телефон. По този начин те ще да се откажат от старите форми на електронното плащане, процесът на потребление ще се улесни и ще стане по-бърз.

Трей направи бърз преглед на установените начини на плащане в Гърция. Той определи кредитните карти (buy now-pay later) като застаряваща тенденция. От друга страна отбеляза, че кризата направи хората в страната по-предпазливи и дебитните карти вече са предпочитани за покупки от кредитните. Плащането в брой обаче остава най-популярният начин на плащане в страната, въпреки че в същото време данните сочат, че електронните покупки нарастват.

Специалистите са категорични, че по-активното навлизане на мобилните технологии в потребителското поведение не само ще улесни транзакциите, но и ще допринесе за борбата със сивата икономика. Повишаването с 8% ползването на електронни плащания на задължения към частни и държавни институции ще увеличи с 1,4%-1,5% размера на БВП, като допринесе значително в борбата със сивата икономика, казва Харис Теохарис, който е ръководител на Агенцията по приходите в Гърция.

Според регионалния мениджър на MasterCard за Гърция Атанастасиос Германис правителството трябва да сложи максимален таван на сумата за плащане в брой 40 евро, а не 500 евро както е в момента. “Това ще нанесе огромен удар на сивата икономика, ще подпомогне събирането на данъци и ще подпомогне финансовото министерство да проследява между 60%-70% от сделките извършени на свободния пазар в страната”, подчертава Германис.

Засега в Гърция само 6%-7% от търговския оборот идва от плащанията с електронни карти. Този процент за страните от западна Европа достига от 40%. “Разбирате колко много потенциал има този пазар в Гърция”, казва Тасос Панусис, който е заместник-главен директор на Eurobank. Банката, която представлява Панусис пусна през юли 2012 първата дебитна карта за безконтактно плащане (contactless). През декември 2012 банката издава и първата кредитна contactless карта, а в началото на тази година пуска и мини варианта на иновационната карта. С нея клиентите могат да плащат направо за прудукти до 25 евро, без да въвеждат пин и без да минават през каса. В момента в Гърция има в обръщание 45 хиляди карти за безконтактно плащане. До края на годината техният брой ще достигне 80 хиляди както кредитни, така и дебитни за безконтактно плащане.

Категории: ИкономикаПазари банкиране мобилни технологии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus