Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бедните доктори на квартал Колонаки

14 Май 2010 / 09:05:42  GRReporter
1576 прочитания

Първите жертви на войната, която обяви правителството срещу укриването на данъци, се оказаха „докторите от квартал Колонаки”. Министерство на финансите обяви списъците с имена,  адреси, специалност, доходи, нарушения на закона и глоби, които трябва да заплатят нарушителите. Оказа се, че шест от десет лекари от общо проверените 151 лекари декларират много ниски доходи между 300 и 30 000 евро годишно.

Вече са съставени обвинителни актове на четирима лекари, а в най-скоро време може и да бъдат затворени кабинети, ако се окаже, че има сериозни нарушения на закона. След докторите ревизорите на МИнистерство на финансите ще се заемат с нощните клубове, със собствениците на недвижимо имущество и със свободните предприемачи. Развития се очакват във всеки един момент, тъй като министерството официално заяви, че „битката срещу укриването на данъци е битка за справедливостта и уважението, което изпитваме към гражданите.”

Първият от четирите списъка, които бяха дадени за публикация от Министерство на финансите съдържа информация за специалностите и годишните печалби на 151 лекари, които развиват дейността си в центъра на Атина. Повечето от тях – шест от десет декларират приходи между 300 и 30 000 евро годишно. Въс втория списък са означени имената, специалностите и нарушенията на данъчния закон на 57 лекари, а третият списък разкрива имената и наложените глоби на 11 техни колеги. Четвъртият списък дава информация за приходите и спестяванията на 12 ортопедици, без да разкрива имената им, тъй като проучаването още не е приключило, които най-вероятно са замесени в скандала с фирма „De Ruy”.

Ревизията на данъчните декларации на докторите започна от месец ноември. От 151 лекари, които са били проверени, 34 декларират приходи, които не се подлагат на данъчно облагане и са под 10 000 евро годишно, печалба между 10 000 до 30 000 евро декларират 62 лекари, от 30 000 до 100 000 евро декларират 44 лекари и от 100 000 до 549 000 евро декларират 11 лекари.

От тях данъчни нарушения са били установени, че извършват 57 лекари – те не са издавали фактури, не са си актуализирали книгата за приходи и разходи, не са имали регистър на пациентите и т.н. Да отворят сметките си, за да могат данъчните инспектори да проверят какви суми са изпращани в чужбина, е поискано от 36 лекари. Ако се установят нарушения на закона се очаква техните кабинети да бъдат затворени. На шестима доктори са наложени глоби в общ размер от 1,9 млн. евро, а на четирима са съставени обвинителни актове. В други пет случая са наложени глоби в общ размер от 2,44 млн. евро.

От своя страна главният секретар на Лекарския Съюз в Атина Георгиос Елевтериу заяви за вестник „Етнос”, че съюзът осъжда укриването на данъци, като всички граждани трябва да се придържат към законите на държавата, но от своя страна и държавата трябва да изпълнява задълженията си. „Гръцката държава дължи на множество лекари заплащания за прегледи и процедури, които са извършени на осигурени в държавната каса пациенти през последните две години” подчерта г-н Елевтериу.

Категории: Актуално лекари данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus