Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бедняшкият джип се завръща по гръцките пътища

10 Май 2014 / 13:05:27  GRReporter
1557 прочитания

Истина ли е? Ще видим ли отново легендарния гръцки джип Pony, наричан «джипът на бедняците», да се движи по гръцките пътища, както упорито се говори през последните години сред любителите на автомобилизма? Ако резултатите от тестовете, през които преминава сега автомобилът на компанията NAMCO, собственост на фамилия Кондогури от Солун, са положителни, това е много вероятно да стане действителност. Според източници, новият джип Pony се намира в процедура за типово одобрение от Гръцкия технологичен център за лабораторен контрол и сертифициране на промишлени и индустриални продукти. Ако всичко върви добре, документите ще бъдат изпратени в министерството на транспорта и автомобилът ще бъде подложен на предвидените от държавата процедури за окончателното му одобрение. «На финалната права сме», посочват представители на NAMCO, без обаче да искат да кажат нещо повече. (Трябва да се отбележи, че засега в съответната дирекция на министерството на транспорта не е подавано искане за одобрение на автомобила от страна на компанията).

При всички случаи обаче за първи път след много години гръцки автомобил се подлага на процедура за типово одобрение. След славния период на ’60-те, ’70-те и ’80-те, жестоката конкуренция угаси моторите на гръцката автомобилна индустрия. И всичко това докато 80-годишният днес собственик на компанията Петрос Кондогурис се заинатил, чувайки германски високопоставен служител да казва, че „не всяка държава може да произвежда автомобили“, и се заел да го опровергае. Така поне разказва легендата за появата на джипа Pony.

Още от историята на семейството: през ’50-те години в Германия братята Кондогури се опитали да започнат производството на товарен автомобил с името «Hellas». През  1961, те основават в Солун компанията FARCO и започват производството на многофункционален автомобил с двигател на BMW, не много успешно.

Те обаче не се отказват. През 1972 основават NAMCO (National Motor Company of Greece), започват сътрудничество със Citroën и на Международното Солунско изложение представят автомобил, който използва като база машинните части на 2CV. Това е джипът Pony, един автомобил «толкова грозен, че чак е хубав», както пишат тогава в германската преса.

Той се превръща в най-успешния гръцки автомобил в историята (продадени са над 30 000 автомобила, изнасяни в 14 страни). С разходи за експлоатация и поддръжка в пъти по-ниски от тези на един „нормален“ джип, и с цена, също толкова ниска, той става много търсен, както от държавните и военни служби, така и от всички, които имали право да ползват „професионален автомобил“. Заводът е произвеждал по 8-10 автомобила дневно, като 67% от детайлите са с гръцки произход. Производството на Pony е прекратено през 1983, главно поради промените в митническия режим и премахването на протекционистките мерки, вследствие на приемането на Гърция в Европейския съюз.

Новият джип Pony напомня силно стария: класическа визия, прави, изчистени линии, нещо средно между джип и пикап. «Това е един съвременен автомобил с механични части последна технология, проектиран според виждането на компанията за класически  стил», отбелязва сайтът на NAMCO, където Pony се появява в различни варианти, от малки ванове и кабрио, до малки линейки. Целта е дневното производство да достигне 24 автомобила, а цената на един автомобил да се движи около 7 000 евро.

Перспективата джипът Pony да се появи отново по гръцките пътища събужда приятни спомени сред романтиците любители на автомобилизма. «Спомням си с какъв кеф унижавах тогавашните BMW-та 320i, но ако се случеше и някое Porshe, при светофара на „Сингру“ и „Амфитеас“, където има леко нагорнище. Не трябваше да правя кой знае какво. Просто давах газ предизвикателно малко преди зеленото, оставях оборотите да се вдигнат, и в точния момент оставях съединителя, държейки с всичка сила лоста, за да не ме изхвърли скоростната кутия от „първа“. На сто метра превключвах рязко на „втора“ без да махам крака си от газта и поглеждах назад, за да видя учудените физиономии», пише посетител в специализиран форум.

 

 

Категории: гръцки джип Pony NAMCO Гръцкия технологичен център за лабораторен контрол и сертифициране на промишлени и индустриални продукти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus