Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бележниците на Акис Цохадзопулос „топят” и други замесени

22 Май 2012 / 11:05:55  GRReporter
1571 прочитания

Нови данни задълбочават все повече случая с придобитите от рушвети баснословни суми от Акис Цохадзопулос. Те се намират в архива на някогашния министър от ПАСОК и разкриват потока на изтеклите до края на 2010 към чуждестранни банки "политически" пари. От документите в папката на съдебната преписка става ясно, че Акис Цохадзопулос е описвал подробно своите мисли и действия. Властите смятат, че те са свързани пряко с прането на мръсните пари, които той и сътрудниците му са придобили като „подаръци” за оръжейните сделки.

Сред документацията, която бе предадена на адвокатите по случая се намират общо 18 бележници на Акис Цохадзопулос. Те бяха намерени в офиса и дома му. В тях се описват срещи с журналисти, политици, юристи и бизнесмени. Следователите ще преценят кои от тези лица ще трябва да бъдат привикани, за да обяснят по какъв повод са се срещали с бившия министър. Описаните срещи са десетки, а освен истинските имена на участниците, бившият министър ги описва някои с прякори като „Буда”, „Дебелият” и други подобни.

Главно действащо лице в първата част на записките, освен самия Акис Цохадзопулос е някогашният главен секретар на министерството на отбраната Янис Сбокос. Според дневника той се е наел да изнесе в чужбина един милион евро преди новогодишните празници през 2010. Но, както Акис Цохадзопулос е отбелязал, той не се е отнесъл коректно и затова бившият министър се е принудил да му изпрати десетки писмени съобщения, за да му върне грандиозната сума.

„Ако си спомняш, преди време бях стигнал до това да потърся помощ, за да „отрезвим” Сбокос, който престана да ми изпраща постепенно сумата от един милион евро, както се бяхме споразумяли по време на новогодишните празници през 2010!”.

С този откъс от ръкописните си бележки Акис Цохадзопулос на практика признава, че е изнасял пари в чуждестранни банки дори и в края на 2010. Въпреки това никъде в бележника не се споменава източникът на тези пари, които е настоявал толкова много да му върне Янис Сбокос.

Акис Цохадзопулос упоменава суми, които са придобити от „успешното” му сътрудничество с конкретния човек от 1997 до 2000 година, както и от 2000 до 2004. Той пише: „Преди две години ти предложих да „изчистим” старото ни сътрудничество (посочва годините – б.а.), но ти отказа да го направиш. Фактът, че от 2010 не си ми върнал сумата от 900 000 евро, която бе одобрена от твоите хора, въпреки обещанията ти беше най-голямата загуба за мен. Ти ми предизвика тези загуби следвайки план, понеже аз всеки месец покривах „обещаното” от моя резерв”.

На друго място Акис Цохадзопулос пише: „От месеци обещаваш, че ме очакват пратки на различни места в света. Русия, Украйна, Италия, Швейцария”. До тази бележка е отбелязана сумата „10 е”, а по-надолу продължава:

„И двамата знаем какви пари и откъде ги изпратихме навън чрез теб. Казваше ми, че хората навън, които поставиха подписите си се надяват съдебните истории да приключат бързо и да дойдем да ги вземем, да ги освободим от тях”.

Що се отнася до ПАСОК, на няколко места той отбелязва, че от партията подлагат авторитета му на „непрекъснато подронване” от 2004 до 2007.

Съдебни кръгове смятат, че декодирането на записките на някогашния министър ще открие пред следователя нови лица, които също ще бъдат обвинени за узаконяване на средства от незаконни действия. Продължава да е открита възможността за обявяване на допълнителни обвинения към всички замесени.

В същото време съпругата на Акис Цохадзопулос, Вики Стамати, която също е под арест в затвора в Коридалос бе откарана в болница, заради гинекологичен проблем. Тя е под лекарско наблюдение в специално пригодена за затворници стая в атинската болница Триасио, където се охранява от полицаи. Забранено е и свиждането с нейните близки.

В писмо до медиите, което оповести посредством един от адвокатите си тя определя арестуването си като несправедливо и твърди, че за нея е бил създаден изкуствено образът на трагична героиня на социално-политически сапунен сериал.

„Имам правото да попитам дали правосъдието присъстваше или не на моето разпване. Имам правото да попитам какво точно спечели правосъдието от толкова точната си преценка. Може би печалбата бе неговото освобождаване от вина или автоматичното приспособяване към предизборните стратегии или самопречистването му?”, посочва язвително тя. Писмото на Вики Стамати бе написано в отговор на отказа от страна на съдебните власти на молбата й да бъде освободена от арест. 

Категории: Криминална хроникаПолитика Акис Цохадзопулос бележници рушвети мръсни пари оръжейни сделки чуждестранни банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus