Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безплатни паркоместа за собствениците на екоавтомобили

09 Декември 2009 / 15:12:31  GRReporter
817 прочитания

Кремена Куцуку

Мерки за поощряване участието на гражданите в борбата с климатичните промени планира Атинска община. На световната среща в Копенхаген екип от специалисти ще представи решения за действие на местно ниво, които ще спомогнат в борбата с екопроблемите.

Всички граждани, които допринасят за опазването на околната среда и намаляването на парниковия ефект ще бъдат стимулирани. Тези, които използват по-малки количества електроенергия ще заплащат по-ниски общински такси. На специално обособени места по подобие на тези за инвалидите пък ще паркират собствениците на автомобили, които отделят по-малко газове. Строителните предприемачи, които издигат сгради, отговарящи на изискванията за екопостройки също ще заплащат по-ниски такси. За учениците, участващи в прояви, свързани с опазването на околната среда ще има награди. Те ще ходят на екскурзии или ще участват в семинари на екотеми.

В действията си за справяне с проблема с климатичните промени Атинска община предвижда също така кампании за осведомяване на населението, създаване на велоленти, изграждане на зелени улици, подобряване на микроклимата на Елеона, Псири, Акадимия, Платонас. В усилията да се пести електроенергия за уличното осветление ще се използват еколампи. Предвижда се и създаването на уеб-страница, от която гражданите ще могат да се информират за по-кратки и икономични маршрути, чието използване ще доведе до движението на по-малко автомобили по улиците и до по-ниски емисии на отделяните газове.

Изпълнението на планираните действия ще бъде следено от специални органи, които предвижда стратегическият план. Кметът на Атина Никитас Какламанис изразява надежди, че в рамките на 2010 г. по-голяма част от заплануваните подобрения в града ще бъдат факт.    

 

 

Категории: климатични промени Копенхаген Атинска община екоавтомобили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus