Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бирите Mythos и Fix се сливат

18 Ноември 2014 / 12:11:00  GRReporter
965 прочитания

Втората и третата по големина компании за бира на гръцкия пазар се сливат. Става дума за пивоварната Mythos – дъщерна компания в Гърция на датската група Carlsberg и гръцката пивоварна Olympic, която се появи на пазара през 2010 с възстановяването на историческата марка бира Fix.

Сливането бе обявено преди малко в седалището на групата в Дания, а официалното съобщение в Атина се очаква по-късно днес.

В новата схема Carlsberg ще притежава 51 на сто от акциите, а останалите 49 на сто ще останат при настоящите собственици на пивоварна Olympic.

Президент на новата компания с името New Olympic Brewery ще бъде Ларс Леман от групата Carlsberg, а поста на изпълнителния директор ще заеме Александрос Карафилидис – настоящ изпълнителен директор на пивоварната Mythos.

В съобщението на групата Carlsberg се посочва, че обединението на двете пивоварни ще създаде една силна компания с дял от почти 29 на сто на вътрешния пазар на бира. “Комбинацията на силната в Гърция марка Fix на пивоварната Olympic на също така силната марка Mythos на групата Carlsberg, както и висококачественото международно портфолио ще създадат едно много силно продуктово портфолио. То ще направи новата компания привлекателен партньор за гръцките търговци на едро и дребно. В допълнение, сливането на компаниите ще създаде сътрудничества в областта на доставките, производството и разпространението”, се отбелязва в текста.

В изявлението си главният изпълнителен директор на групата Carlsberg Йорген Бул Расмусен подчертава: “Гръцкият пазар предлага много интересни възможности. Ние сме много доволни от представянето на пивоварна Mythos, която откупихме като част от придобиването на компанията Scottish & Newcastle. Сливането с пивоварна Olympic и създаването на втория по големина играч на гръцкия пазар е една знакова промяна в дейността ни в региона и сме много ентусиазирани от перспективите на новата бизнес схема”.

През 2013 пивоварна Mythos реализира оборот в размер на 92,17 милиона евро, докато година по-рано той е достигнал 84,75 милиона евро. Печалбата преди данъци на компанията миналата година е била 6,1 милиона при 3,21 милиона евро през 2012. От своя страна, пивоварна Olympic е осъществила оборот в размер на 53 милиона евро през 2013.

Заслужава да се отбележи, че това не е първият опит за сливане на двете компании. През пролетта на 2014 двете страни бяха стигнали до подобно споразумение, но бързо след това преговорите бяха замразени. Интересът на датската група Carlsberg за търговската марка Fix се оказа доста силен и така в средата на лятото представители на компаниите седнаха отново на масата на преговорите. Те доведоха до днешното споразумение в един от основните сектори на потребителските стоки в Гърция.

Сливането подлежи на одобрение от страна на Гръцката комисия за защита на конкуренцията.

Категории: ИкономикаКомпании пивоварни Fix Mythos Carlsberg сливане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus