Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

BlackRock ще оповести състоянието на гръцките банки през януари

19 Декември 2011 / 21:12:45  GRReporter
1778 прочитания

Докладът на BlackRock ще бъде предоставен на Банката на Гърция до началото на януари 2012 стана ясно в началото на тази седмица. Резултатите от него и  ще определи бъдещето на банковата индустрията. Друг решаващ фактор, който е съдбовен за преструктурирането на банковата система в средиземноморската страна е приключването на процедурата по намалението на номиналната стойност на гръцките държавни облигации държани от частни фондове (PSI).  

Премиерът Лукас Пападимос разговаря на затворени врати с президента на Националната банка на Гърция Василис Рапанос и изпълнителния й директор Апостолос Тамвакакис за бъдещето на банковата система на страната. Националната банка на Гърция търси един милиард евро повишение на капитала от привилегированите си акционери, за да издържи на финансовия натиск на дълговата криза. Финансовата институция обяви, че ще внесе в касите си един милиард евро с обяснението, че при първото разпределение на капиталите е използвала по-малко от полагащите й се средства и сега е време да ги вложи в борбата с кризата. Същите мерки взима и банка Пиреос, която увеличава капитала си с 400 милиона евро, за да изпълни изискванията за капиталова наличност от новата година, които надхвърлят 10% по показателя Tier Core 1.

Спадът на доверието в кипърската и гръцката банкови системи накара вложителите да оттеглят сериозна част от депозитите си, което се вижда в резултатите за третото тримесечие на 2011. За периода август-септември тази година депозитите са спаднали с 8,3 милиарда евро, а от началото на година загубите са над 28 милиарда евро.  В момента общата стойност на депозитите в шестте най-големи гръцки е 204,2 милиарда евро. По всичко личи, че тази тенденция ще се задържи за Alpha Bank, EFG Eurobank, Marfin Popular Bank, банка Пиреос и банка Кипър в следващите няколко тримесечия.

Друг сериозен проблем за местните банки остава намаляването на приходите. Все повече са кредитите начервено. Хората не могат да покриват задълженията си на време, а нови заеми не се отпускат, защото като цяло липсва ликвидност на пазара.  От общия размер на необслужваните кредити през третото тримесечие е скочил и индекса на шестте банки по този част е станал 11,3% от 9,8% за предходното периода април-юни 2011 и с 8,9% от началото на годината. В най-затруднено положение са  EFG Eurobank и Alpha Bank, при които непокритите заеми са скочили съответно на 13,8% и 12,3% от общия кредитен портфейл. Банката на Кипър и Marfin Popular Bank показателите са значително по-малки, съответно 8,6% и 8,7%. Намаляването на заемите започва да причинят негативно влияние върху доходите от лихви и свързаните с тях дейности. За третото тримесечие на тази година кредитите са паднали с 1% или 2,3 милиарда евро.

Междувременно Атинската борса се срина до най-ниските си нива от 19 години насам. В понеделник тя затвори на 650,5 базови пункта, а общата стойност на сделките е достигнала 23,76 милиона евро. Най-голям удар е получила Националната банка на Гърция, която е загубила още 5% от стойността на акциите си и в момента се търгува за 1,51 евро на акция. Според правителствения говорител Панделис Капсис следващият месец и половина ще е най-трудният период за сегашното правителство. В този период трябва да се приключи с предоговарянето на обмяната на гръцките държавни облигации и трябва да се подпише окончателния вариант на новия договор за финансова помощ. Краят на тези два процеса ще определи и датата на новите парламентарни избори. С затварянето на тази глава от гръцката история, банкерите се надяват, че за страната ще дойдат по-добри дни.

Категории: ИкономикаПазари PSI банки Гърция депозити банкрут
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus