Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България не е представила възраженията си срещу Бургас – Александруполис

14 Ноември 2009 / 08:11:05  GRReporter
1780 прочитания

Виктория Миндова
    На една от последните тристранни срещи между Русия, Гърция и България българаската страна е изразила колебания, свързани с петролопровода Бургас-Александруполис. От руска страна са приканили всички запитвания, както от българска, така и гръцка страна, да бъдат изпратени в писмен вид. До момента никакви офицални запитвания не са изпратени. Това съобщи руският посланик в Атина Владимир Чхиквишвили на международния симпозиум  „Югозападни Балкани: криза и преспективи", който се проведе в Музикалната палата в гръцката столица. Посланик Чкиквишвили обяви, че Москва е готова да обсъди всички въпроси, свързани със системите за опазването на околната среда при изграждането и експоатацията на нефтопровода Бургас – Александруполис.
    Според проведено проучвано от руска страна до 2012 година годишното потреблението на природен газ в западна Европа ще се увеличава с 20 хиляди куб.м. на година. С изграждането на газопровода „Южен поток” Русия ще има възможност да доставя до европейските потребители газ с обем до 63 милиарда хиляди куб.м. годишно. Посланик Чхиквишвили каза шеговито, че проектите „Южен поток” и „Бургас – Александруполис“ не са политически заговор, а търговски проекти за разшираването на енергиината независимост на еверопейските държави.
    Европейската банка за възстановяване и развитие е подписала договор с  България и Сърбия за финансиране изграждането на подземни складове за съхранение на природен газ в двете страни, съобщи Рикардо Пулити, директор на бизнес групата за енергия и природни ресурси към Европейската банка за възстановяване и развитие. Банкерът направи кратко представяне на проектите, които банката финансира и обяви, че общата стойност на инвестициите, направени в страните от бившия комунистически блок са на стойност над 2 милиарда евро. Пулити препоръча на страните от балканския регион да се насочат към диверсификация на източниците на енергия, за да избегнат бъдеща енергиина криза. Той също препоръча да се направят инвестиции в газопроводи и нефтопроводи от различни източници/страни (например - както от Русия, така и от Казакстан). Банкерът допълни, че от първостепенна важност за балканските държави да привлекат и задържат чуждестранните инвестиции в региона, което ще гарантира в дългосрочен план укрепването на местната икономика.
    Бившият министър на развитието от правителството на Нова демокрация Костис Хаздидакис призова настоящите и бъдещи управляващи на Гърция да продължат енергиината политика, заложена от предишното правителство и поясни, че „това е верният път към затвърдяване на гъцките позиции на Балканите и в Европа.”

Категории: енергийни проектиИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus