Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България остава по-привлекателна за инвестиции от Гърция

05 Юли 2012 / 16:07:16  Виктория Миндова
1736 прочитания

България продължава да води в статистиката за привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) пред Гърция според годишния доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие. Данните за 2011 сочат, че в между 177 страни в света България се намира на 49 място по привлекателност на инвестициите, а южната й съседка е десет места след нея. Въпреки това според показателите за пазарна активност и инфраструктура Гърция води значително пред България. По пазарната активност Гърция заема 75 място, а България 91. При показателя за изградени и ефективни инфраструктури средиземноморската държава е на 19 място, а България на 40. Първите пет държави в предпочитанията на инвеститорите са Китай, САЩ, Индия, Корея и Австралия.

В световен план преките частни инвестиции са отбелязали ръст в сравнение с 2010. Общият им обем в световната икономика за миналата година е достигнал 1,5 трилиона долара. Потоците от ПЧИ в развитите страни са се увеличили с 21% и достигат 748 милиарда евро. Развиващите се страни също отбелязват повишен интерес на външните инвеститори. При тях през 2011 ПЧИ достигат скок от 11% в сравнение с предишната година. Световното производство на международни корпорации също има увеличение, заяви Марина Папанастасиу, която е преподавател в Копенхагския бизнес университет и официален представител на Конференцията на ООН за търговия и развитие в Гърция.

Тя представи в Атина данните от международното проучване за движението на преките частни инвестиции, като подчерта, че очакванията за 2012 са техният обем да се увеличи до 1,6 трилиона долара. Развиващите се страни вече не представляват само привлекателна дестинация за инвестиции, но и самите те става интеститори с 30% дял от общия обем в преките частни инвестиции в света. Новите инвестиционни играчи стават държавните предприятия главно от сферата на енергетиката, които въпреки че са само 1% от инвеститорския интерес допринасят 11% от световния поток на ПЧИ.

Приносът на преките чуждестранни инвестиции към БВП в Гърция отбелязва постоянен ръст от 1996 насам. Същата тенденция важи и в световен план. Проблемът е, че нивото на ръст на външните инвестиции в Гърция остава значително по-нисък в сравнение с европейските и световните нива.

 

Марина Папанастасиу заяви, че конкурентоспособността като функция от цената на труда не е решаваща за привличането на преки чуждестранни инвестиции. “Затова не смятам, че съсредоточаването върху намалението на заплатите ще направи Гърция по-привлекателна за инвеститорите”, настоя тя в контекста на мерките, които меморандните правителства предприеха в последната година. Тя подчерта, че е много по важно да се обърне внимание на структурните реформи, дерегулацията на пазара и намалението на държавния сектор, отколкото тройката и новото държавно управление да се съсредоточават върху намалението на заплатите в частния сектор.

Категории: ИкономикаПазари преки чуждестранни инвестиции ПЧИ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus