Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България се бори Бургас да стане домакин на Европейския морски ден през 2015

18 Април 2013 / 16:04:56  Виктория Миндова
1172 прочитания

Министърът на информационните технологии и комуникациите Кристиан Кръстев лобира Бургас да стане домакин на Европейския морски ден през 2015 или 2016 година. Той бе поканен да вземе участие в конференцията “Средиземноморската синя икономика: укрепване на морския транспорт и морското сътрудничество”, която се провежда в Атина. Организатори на събитието са Европейската комисия, Международната морска организация и Европейската инвестиционна банка.

“Основната ми цел тук е да се опитам да привлека Европейския морски ден да се състои в Бургас през 2015 или 2016. Това е главната цел в разговора, който ще проведа със специалния комисар по въпросите на морската политика и риболова Мария Даманаки”, заяви специално за GRReporter министър Кръстев.

Министърът представи пред международна публика основните проекти, които България развива в рамките на подобряването на морската индустрия и представи политиките прилагани за подобряването на туризма и инфраструктурата. Извън речите и формалната част на форума, неговите усилия са насочени върху преговорите Бургас да приюти Европейският морски ден в средносрочен план.

Кръстев поясни, че самата конференция се съсредоточава върху Средиземноморието и мерките, които се очакват да се вземат с развитието на морския транспорт и туризъм. “Ние представихме водените от нас политики и практики за развитие на синята икономика в Черно море и като цяло смятам, че те кореспондират с общата европейска морска политика”.

Кръстев е убеден, че привличането на европейския празник в Бургас ще има много висок принос както към конкретната община, така към страната като цяло. Ще стимулира туристически поток и може да даде известен тласък за поощряването на круизния туризъм в Черно море. Във връзка с изразяването на гръцки интерес към българските пристанища по река Дунав, Кръстев заяви: “Всички стратегически инвеститори са добре дошли в България. Особен тези, които имат богат опит в тази област, ще бъдат приветствани”.

Междувременно разговорите в Атина в рамките на форума за “синьото” развитие се съсредоточиха върху възможностите за по-тясно сътрудничество между средиземноморските страни в морския транспорт и търговията.

“Трябва да погледнем към Средиземноморието като източник на богатство и просперитет”, заяви вицепрезидентът на Европейската банка за инвестиции Филипе де Фонан Вив, който говори в Атина в рамките на морския форум. Той подчерта, че капацитетът на пристанищата се очаква да се покачи с 60% в следващите десетилетия. Това означава, че морският сектор може да даде нови възможности за стимулиране на икономическия ръст в период на криза и рецесия. В същото време засега се наблюдава дисбаланс в карго разпределението на европейските пристанища. 80% от морските товари се разтоварват на северните пристанища на Европа, а само 20% от стоките влизат от юг.

Въпреки това по морската линия на Средиземноморието живеят 150 милиона души, 30% от световната търговия минава през тези води, както и 20% от морския пренос на петрол. Европейската морска икономика има оборот от почти 500 милиарда евро, а секторът осигурява над 5,5 милиона работни места. Очакванията до 2020 са тези цифри да се увеличат – оборотът да надмине 600 милиарда евро и над седем милиона работни места.

“Средиземноморието има голям неоползотворен потенциал, който ще подпомогне икономическия ръст”, потвърди комисарят по морските въпроси и риболова към европейския съюз Мария Даманаки.

Тя подчерта, че първи приоритет на Международната морска организация (MIO) и на Европейския съюз е да се стимулира създаването на морски клъстери в Средиземно море. Според Даманаки морските клъстери (което на практика означава кооперации между поредица от малки бизнес единици с еднаква стратегическа цел) не се свързват само с пристанищата и корабоплаването, а и с други отрасли, които да донесат добавена стойност на синергиите от развитието на «синята икономика».

Друга важна цел според европейския комисар е запазването на спокойствието в Средиземноморието. Проектът SAFEMED вече е в действие и подпомага средиземноморските партньори за запазването на безопасността на навигационните маршрути. На трето място Европейския съюз се съсредоточава върху създаването на Виртуален информационен център (Virtual Knowledge Centre,) който ще събере и квалифицира цялата съществуваща информация свързана с морския сектор.

“Една от най-трудните ми задачи като комисар по морските въпроси бе да се опитам да убедя различни организации да споделят информацията, с която разполагат”, заяви Даманаки. Тя разясни, че сега се слага началото на виртуалния център, който ще предоставя свободно информация на всички заинтересовани и ще подпомогне стесняването на връзките между различните институции, действащи в морския сектор.

Категории: ИкономикаПазари Кръстев Бургас Атина Европейски морски ден
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus