Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България ще се снабдява с природен газ чрез Гърция

05 Март 2010 / 12:03:36  GRReporter
1982 прочитания

Открит е пътят за построяването на газопровод, който ще зарежда Бълграия от Гърция. Сделаката е между компания ΙGΙ Ρoseidon (в която поравно участват дръжавната фирма за газ ΔΕΠΑ и италианската Εdison) и Βulgarian Εnergy Ηolding и беше подписана вчера в Солун. Уговорката е да се създаде компания, която ще се заеме със строежа на газопровода между Гърция и България (Greece -Βulgaria Ρipeline- ΙGΒ), пише в статия на вестник Вима.

Важни за изпълнението на проекта са европейските субсидии за свързването на България с гръко-италианския газопровод, заяви заместник министъра на околната среда и климатичната промяна Янис Маятис. Бюджетът за изпълнение на проекта ще достигне 140 млн. евро, но съществува и веротност ЕС да субсидира проекта с 45 млн. евро. Газопроводът се очаква да бъде пуснат през 2013 г.

Гръцко-българската свръзка тръгва от изхода на гръко-турския газопровод в Комотини и стига до Стара Загора като общата му дължина ще бъде 168 км. с начална очаквана трансферна възможност между 3-5 млрд. кубични метра годишно. Съществува възможност за разширение в ависимост от това дали има достатъчно газ и какви са условията на търсене и предлагане. Гръко-българският газопровод е част от турско-гръко-италианския газопровод (ΙΤGΙ), който ще снабди Европа с около 8 млрд. кубични метра на година природен газ, който идва от Каспийските страни.

Освен този договор между двете страни, на хоризонта е вероятността да бъде подписано друго важно съглашение между България, Гърция и Турция. Гръцкото правителство пое инициатива да се намери решение на проблема с преливащата всяка година река Марица. Министър-председателят Георгиос Папандреу обеяа да повдигне въпроса на срещата, която ще има с Тагип Ердоган като преди това се договори и с българския премиер Бойко Борисов.

 

Категории: Компании газопровод Комотини Стара Загора Италия Турция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus