Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Борбата за контейнерите подклажда полемиката между зелените и сините

25 Април 2012 / 15:04:50  GRReporter
780 прочитания

Единадесет дни преди изборите, които по всичко личи, че няма да излъчат самостоятелен кабинет, между министрите от двете големи партии в настоящия избухна нов спор. Причината за него е създаването на центъра за прием на нелегални имигранти в Амигдалеза и то малко преди започването на акциите за залавяне на имигрантите, които живеят струпани с десетки в малки помещения в центъра на Атина.

Спотър започна с изявлението на министъра на инфраструктурите, транспорта и мрежите от Макис Воридис, който каза, че не е съгласен да бъдат използвани контейнери за приютяването на първите хиляда имигранти. Според него те не попадат в компетенцията на министерството за защита на гражданите, а на неговото ведомство и са били произведени в случай на нужда при земетресение.

Министърът, който премина от ЛАОС в Нова демокрация преди месец каза още, че неговият заместник от ПАСОК Янис Магриотис е бил запознат с въпроса и в писмо до министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис е предоставил използването на контейнерите срещу сумата от 6 милиона евро.

Макис Воридис обвини колегите си в кабинета и главния секретар на подопечното си ведомство за организиране на „интрига зад гърба му” с предизборна цел. Той каза, че е решен не само да не позволи контейнерите да бъдат използвани, но и възнамерява да ги премести от конкретното място. След това добави, че сумата за транспортирането им в размер от 173 000 евро е вече одобрена.

Министърът каза, че не може да позволи контейнерите да бъдат използвани за тази цел, „понеже, ако не дай Боже стане някое земетресение, какво ще се случи със засегнатите от него?”. До края на деня се очаква да изпрати писмо до министъра за защита на граждануите и да информира премиера Лукас Пападимос.

Макис Воридис поясни, че Нова демокрация е съгласна с основната правна рамка за функционирането на центровете за задържане на нелегалните имигранти, но подчерта, че изборът на местата, където ще се построят и целята процедура около това трябва да бъде задача на следващото правителство.

В същото време в центъра на Атина започна голяма акция за изпразването на сгради, в които живеят имигранти в условия, опасни за общественото здраве. Паралелно с това започва да действа нов, по-строг закон, в който се предвижда криминално гонение за собствениците на тези сгради.

От днес гражданите могат да се обаждат в полицията и да посочват местата, където живеят струпани голям брой имигранти. Информацията ще се обработва от специален екип, след което ще се организират общи акции с участието на полицията и членове на Центъра за превенция на инфекциозни заболявания.

Според министър Михалис Хрисохоидис имигрантите ще се подлагат на прегледи и болните ще бъдат лекувани, а нелегалните ще бъдат транспортирани в центровете за задържане. Специални отряди от министерството на здравеопазването ще провеждат дезинфекция в изпразнените сгради.

Сблъсъкът между двете партии обаче продължава и на най-високото възможно ниво, като от ПАСОК продължават с нападките срещу Нова демократия около провеждането на телевизионен дебат между лидерите. Днес Евангелос Венизелос отправи личностна атака срещу Андонис Самарас. „Цялата история започна да прилича на моста в Арта (който според преданието по цял ден са строяли, а през нощта го събаряли – б.а.). Г-н Самарас не иска да има телевизионен диалог. През цялото време, докато бях министър на финансите той отбягваше и директния парламентарен диалог. Това означава, че изпитва неприязън към телевизионния дебат, или не разполага със сигурността, която е необходима, за да защити своите позиции и настояването му за самостоятелно правителство, което произтича от партийния му егоизъм”.

В същото време продължават и ударите под кръста. Близкият до Нова демокрация вестник Елевтерос типос публикува снимка на „документ”, който според публикацията доказва, че журналистът и кандидат за депутат от партията „Независими гърци” Василис Хитос е получил 30 000 евро от Националната служба за информация. След бурни дебати и дискусии по телевизиите шефът на службата издаде съобщение, с което обяви „служебната бележка” за фалшификат и заяви, че ще предприеме всички предвидени от закона мерки. 

Категории: Политика Макис Воридис Михалис Хрисохоидис контейнери нелегални имигранти център в Амигдалеза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus