Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бум в „раждаемостта” на близнаци осигурил печалбите на измамниците в Националния осигурителен институт

14 Март 2012 / 12:03:51  GRReporter
1531 прочитания

Хилядите несъществуващи близнаци, „родени” от осигурените в клона на Националния осигурителен институт ИКА в атинското предградие Калитеа излгежда, че са предали голямата измама, струвала десетки милиони евро. В нея са участвали ръководни кадри в осигурителната каса, както и техни роднини.

Подобни незаконни действия излгежда, че се извършват и в други клонове на ИКА, затова компетентните контролни органи ще проедат обстойни проверки. Има случаи на мними осигурени, които са получили добавка за раждане в размер от 120 000 евро, без изобщо да са родили нито веднъж. Някои жени пък са били тежко болни и бременни едновременно, след като са получавали добавки и за двете състояния, без да се намират нито в едното, нит в другото.

От проведеното досега разследване става ясно, че замесените в измамата са „вербували” частни лица в един център за отслабване, който посещавали редовно ръководещте клона на ИКА в Калитеа жени-главни действащи лица в измамата. Показателен за нейните мащаби е фактът, че инспекторите на ИКА са открили около 1 200 случаи на посещения в конкретния център, за които не е била издадена никаква фактура.

Гръцкият всекидневник То вима публикува част от съдебната преписка по случая. Крайно разобличаващи са показанията, които е дала на 26 януари и 8 февруари тази година отговорничката за електронната система в ИКА Мария Гавгиотаки, която разкри, анализира и информира за измамата в клона в Калитеа. Тя описва начина, по който хилядите несъществуващи близнаци са издали добре организираната измама.

„Всичко се изясни след въвеждането на новата електронна система Risk Analysis през ноември 2011, която показва съмнителните и незаконни действия на база на въведените от 2008 насам данни. След въвеждането й получихме една схема за съмнителни връзки между осигурените лица. Като пример мога да посоча случая на един служител, получил добавки по болест за период, в който личи, че се е явявал нормално на работа.

Друг пример са неестествено многото на брой добавки за бременност с близнаци. Първият клон, в който открихме такива случаи бе този в Калитеа. Избрахме един случаен служител и установихме, че от август 2005 до април 2011, освен че е ходел нормално на работа, редовно е получавал едновременно добавки по болест и майчинство”.

След това отговорничката за вътрешния контрол в системата на ИКА разкрива роднинската връзка в измамата и почти цялото родословно дърво на нейните „мозъци”.

„Роднина на една от обвинените за организирането на измамата в ИКА е получила добавки за едно раждане през март 2006, докато в действителност има само две деца, родени през 1984 и 1987. Същата жена е получила добавки за лечение, без да представи необходимата болнична документация, като в същия период се е явявала нормално на работа. Въпреки че се е осигурила през септември 2006, тя е започнала да получава добавки още през 2003. Дъщерята на конкретната жена също е получила добавки за две раждания в период от осем месеца, въпреки че не е омъжена. Съпругът й пък е получил добавки в размер от 88 113 евро, въпреки че не е бил осигурен в ИКА нито за ден. Друг, свързан с обвиняемите гражданин е получил големи суми за лечение на самия него и децата му, както и две добавки за раждане, при все че шрез същия период той е работел и от никъде не личи, че има изобщо деца. Всички тези лица са източили по незаконен начин 720 000 евро”.

Сред многото случаи, особено очебиен е този на близка на една от обвиняемите, която е получила 116 900 евро за несъстояло се никога раждане и без избщо да е била осигурена. Друг замесен мъж е получил 186 567 евро за множество раждания, докато в действителност има две деца.

„Братът на една от обвиняемите е получил добавки в размер 49 550 евро, без да е бил осигурен, помощна добавка за раждане, без да има деца и добавка за извънредно лечение в болнично заведение, без да представи документация. Дъщеря й пък, въпреки че не е омъжена и няма деца е получила помощ за раждане. Също така брат й успял да получи пенсия от ИКА, но установихме, че голям брой от трудовия стаж е бил откраднат от трудовата книжка на друг осигурен”.

Впечатляващи са и показанията, които е дал на 14 февруари един 45-годишен осигурен в ИКА мъж, получил големи суми от института. Една от обвиняемите била негова кума.

„Помня много добре как в края на 2003 – началото на 2004, предвид лошото ми финансово състояние, ми предложи да издаде и вземе някои помощи на мое име с уговорката да ми даде в замяна една малка част от общата сума. Попитах я дали това е законно и дали има някакъв риск за мен. Тя заяви категорично, че всичко ще стане по законен начин и не съществува никаква опасност.

Успокои ме, като ми каза че по същия законен начин е осигурила парични средства и на други свои познати и приятели, без никакъв проблем. Като се замисля сега, беше грешка да приема, но нямах голям избор, защото по онова време имах две малки деца и както вече казах финансите ми бяха в окаяно състояние.

Категории: Криминална хроника измама Национален осигурителен институт помощи за раждане незаконни добавки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus